Cultura 10/02/2014

'Vivir es fácil con los ojos cerrados' s'erigeix com a guanyadora dels Goya

El film de David Trueba s'endú 6 guardons i 'Las brujas de Zugarramurdi' treu 8 premis tècnics. La gran perdedora és la més nominada, 'La gran familia española'

Ara
3 min
David Trueba amb l'actriu Natalia de Molina a la gala dels Goya / EFE

Barcelona'Vivir es fácil con los ojos cerrados' s'ha erigit com la gran triomfadora de la nit amb 6 guardons, entre els quals els de millor pel·lícula, millor guió original, millor direcció i dos premis actorals. David Trueba, malgrat això, ha afirmat: "Estic acostumat a perdre. Sóc de l''Atleti' i guanyem cada 20 anys", ha dit sorprès. En el seus parlaments ha dedicat el premi a Jorge Sanz, Ramon Fontserè i Ariadna Gil. I també s'ha recordat de les difuntes periodistes Concha García Campoy i Tatiana Sisquella.

Javier Cámara, a la seva sisena nominació, ha resultat premiat pel mestre de 'Vivir es fácil...', Juan Carrión, un professor veterà que era assegut a la platea. "Aquest premi és pels professors que han inoculat en mi el compromís, la búsqueda de la bellesa i l'excel·lència", ha dit l'actor, que li ha 'pres' el premi a Eduard Fernández. La millor actriu revelació ha sigut Natalia de Molina, també protagonista del film i Pat Metheny s'ha endut el Goya a la música original per aquest film.

La pel·lícula de Daniel Sánchez Arévalo 'La gran familia española' ha sigut una de les grans derrotades: d'11 nominacions s'ha endut 2 premis: la millor cançó original de Josh Rouse i el premi a l'actor de repartiment per Roberto Álamo. Les altres oblidades han estat 'Caníbal', que tenia 8 nominacions i té 1 premi, i '3 bodas de más', que tenia 7 nominacions i ha quedat en blanc.

Álex de la Iglesia, l'altre absent

En canvi, 'Las brujas de Zugarramurdi' d'Álex de la Iglesia, tot i no estar nominada en les categories reconegudes com 'importants', va sortir victoriosa per KO tècnic amb 8 guardons: muntatge, direcció artística i de producció, vestuari, so, maquillatge, efectes especials i també millor actriu de repartiment per una emocionada Terele Pávez. Álex de la Iglesia, però, no ha assistit a la gala. Ha sigut el segon absent, després del ministre Wert, una 'campana' que ha tingut el principal protagonisme en una gala molt llarga presentada per Manel Fuentes.

Les quinieles ho deien i s'ha fet realitat: Marian Álvarez ha recollit el Goya a la millor actriu protagonista per 'La herida', que ja li havia valgut la Concha de plata al festival de Sant Sebastià. L'ha dedicat al director de fotografia del film, al director Fernando Franco –"valent, honest, talentós, bona persona"– i a tota la seva família. També ha fet referència a la llei de l'avortament: "No deixarem que decideixin per nosaltres". Precisament, el director Fernando Franco també ha rebut el premi a director novell i l'ha dedicat a la gent que pateix transtorn de la personalitat, que és el que li passa a la protagonista de la seva pel·lícula.

La pel·lícula europea premiada ha estat 'Amor' de Michael Haneke i la iberoamericana 'Azul y no tan rosa' de Miguel Ferrari (Veneçuela). La pel·lícula d'animació premiada és 'Futbolín' de Juan José Campanella.

Els premis catalans

'La herida' ha acabat amb dues possibilitats fermes del cinema català: Nora Navas no ha guanyat com a actriu mentre que la vencedora dels Premis Gaudí, Neus Ballús, no ha vist premiada la seva direcció a 'La plaga'. L'altra nominat català, el documental 'Món petit' ha 'perdut' a favor de 'Las maestras de la República' de Pilar Pérez Solano. L'actor revelació ha estat Javier Pereira, intèrpret i un dels motors d'una de les perles 'low cost' de l'any, 'Stockholm', cosa que ha acabat amb les opcions de Berto Romero per '3 bodas de más'.

Els catalans que han marxat triomfals han sigut Pau Esteve com a millor director de fotografia per 'Caníbal' (l'excepció entre les categories tècniques, que no ha anat a 'Las brujas...') i el millor guió adaptat ha sigut per 'Todas las mujeres' de Mariano Barroso.

stats