Cultura 11/07/2023

Vox i el PP veten ‘Cavall Fort’ a Borriana

El regidor de Cultura de la formació d'extrema dreta ordena que es retirin de la biblioteca publicacions com 'Enderrock' i 'Camacuc'

2 min
Diversos exemplars de la revista infantil 'Cavall Fort'

BarcelonaNi una setmana després de signar el pacte de govern a Borriana (Plana Baixa), el Partit Popular i Vox han ordenat que es retirin de la biblioteca municipal les revistes en català Camacuc, Llengua Nacional, Cavall Fort, El Temps i Enderrock. “L’Ajuntament de Borriana no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera”, va publicar dissabte a Twitter el regidor de Cultura Jesús Albiol, de Vox, després de presentar-se a la biblioteca per intentar confiscar les revistes.

“Els tècnics de la biblioteca li van dir que presentés l’ordre per escrit, perquè no entenien per quin motiu legal s’haurien de retirar unes revistes pagades amb diners públics”, explica Vicent Granel, el portaveu de Compromís per Borriana, que ha denunciat la gravetat dels fets. “Per ara no poden cancel·lar les subscripcions, perquè ja estaven pagades fins a finals d’any”, diu Granel, que fins al mes passat era el regidor de Cultura, i ressalta que “no és només Vox qui ha pres la iniciativa, sinó també el PP”. La compra de les revistes penja de la regidoria de Promoció de Llengües Oficials, que abans era la regidoria de Normalització Lingüística. 

“Aquestes revistes ja arribaven a Borriana fa més de dotze anys, quan governava el PP”, diu Granel, que no entén que el nou govern justifiqui la decisió amb “l’excusa que les havia contractat Compromís”. En tot cas, Granel critica rotundament l’atac contra unes revistes “molt instaurades” al País Valencià. “Tothom ha de poder triar el que llegeix”, diu el portaveu de Compromís. A més, està preocupat per si a partir d’ara Albiol “coartarà la llibertat dels treballadors de la biblioteca” a l’hora de triar els llibres que compren. “Quan jo era regidor de Cultura, m’havia demanat des de l'oposició la llista de títols adquirits a la biblioteca i sempre em deia que els llibres infantils en valencià i els contes sobre diversitat familiar no hi haurien de ser”, explica Granel, que espera que la censura no vagi més enllà. 

stats