Art
Cultura 16/05/2011

Weiwei es retroba amb la seva dona

La policia xinesa va permetre-li visitar l'artista, que va ser detingut el 3 d'abril i està sent investigat per crims econòmics. Weiwei està bé de salut i pren la medicació per combatre la diabetis i la hipertensió

Efe
2 min
Weiwei, en una entrevista al seu estudi

PequínAi Weiwei, l'artista xinès empresonat des del 3 d'abril, "sembla que està bé de salut, no ha perdut gaire pes i no ha estat maltractat", apuntava l'ex esposa de l'artista, Lu Qing. Les autoritats xineses van permetre una visita pactada amb l'artista, que representa el primer contacte amb el món exterior des de la seva detenció.

Lu Qing també va informar que Weiwei "està prenent les medicacions que necessita" per combatre la hipertensió i la diabetis. D'aquesta manera s'ha calmat la inquietud de la família de l'artista, alertada per les informacions que Weiwei podia estar patint tortures.

"Ens alegra perquè és un avenç però no és el resultat que esperem. Desitgem que comenci el procés jurídic com més aviat millor", ha expressat Gao Ge, germana de l'artista. Les autoritats xineses reiteren que Weiwei està sent investigat per un suposat delicte econòmic, però la família creu que la detenció està vinculada amb l'activisme practicat per l'artista, tant amb la seva obra com amb la seva vida pública.

A més, s'ha superat el marge legal en què s'ha de fer pública una ordre formal d'arrest o acusació a la Xina; la família ho espera per poder emprendre accions legals per a la defensa de Weiwei. "Seguirem esforçant-nos per poder-lo veure", ha reiterat la seva germana.

La família i altres observadors consideren que l'artista no es troba en cap centre de detenció ni està empresonat; es creu que podria estar retingut en un domicili, on, segons la llei xinesa, no és obligatori emetre una odre de detenció formal i la retenció pot allargar-se fins a sis mesos. Des de la seva detenció, fa quaranta-tres dies, museus de tots el món, diferents governs i organitzacions no governamentals han reivindicat l'alliberació de Weiwei.

stats