Cultura 11/12/2014

Què passa amb Pérez-Reverte, el ministre Wert i 'El Quixot'?

L'escriptor i el Ministeri mantenen un estira-i-arronsa sobre l'obligatorietat de llegir el llibre de Cervantes: "Wert pot cantar missa, però 'El Quixot' no s'estudia i és una vergonya", diu l'autor a l'ABC

Ara
2 min

BarcelonaArturo Pérez Reverte no és dels que doni el seu braç a tòrcer: "Wert pot cantar missa, però 'El Quixot' no s'estudia i és una vergonya", ha dit en declaracions a l'ABC. Amb aquesta frase l'escriptor responia al ministre José Ignacio Wert, i reprenia la polèmica sobre la necessitat que 'El Quixot' sigui lectura obligatòria a les escoles.

La 'batalla' verbal va començar fa una setmana, quan l'autor presentava la seva adaptació escolar de la novel·la. Llavors va dir que era un "crim" el que estava passant i com s'allunyava la novel·la de les aules. La raó, segons ell, eren "generacions de ministres analfabets que ignoren què és 'El Quixot' ni saben per a què serveix".

En resposta a les crítiques de l'escriptor, el ministre José Ignacio Wert va recordar a través d'un un comunicat que 'El Quixot' serà lectura obligatòria a 3r d'ESO i 1r de Batxillerat, i va convidar Pérez-Reverte a llegir el contingut de la LOMCE "per parlar amb més rigor del que s'ha fet" als plans educatius. El comunicat afegia: "En els desenvolupaments curriculars de la LOE, actualment vigents, no es precisa amb tant de rigor la obligatorietat de la lectura d''El Quixot' tot i que es deixa la possibilitat per a què els docents l'incorporin a les seves programacions".

Però després de revisar la llei, on s'inclou, per exemple, una lectura d'alguns dels seus capítols o l'estudi dels principals personatges de la novel·la, Pérez-Reverte segueix sense estar satisfet i amb ganes de brega. "És una vague recomanació de la lectura d'algun capítol, sense establir en cap moment la necessitat i obligació de fer que els alumnes coneguin el llibre", ha insistit en declaracions a l'ABC.

La indignació davant aquesta situació, i el fet que, diu, només 6 dels 22 països de parla hispana inclouen 'El Quixot' com a lectura obligatòria, és el que el va portar a fer aquesta adaptació de l'obra. La seva intenció no és que sigui un "best-seller" sinó un "long-seller", assegura, i que les vendes i el seu ús com a eina educativa s'allarguin en el temps.

stats