Cultura 13/09/2018

Llibertat provisional sense fiança per a Willy Toledo

L'actor ha comparegut davant del jutge per "cagar-se en Déu i la verge" després de ser detingut ahir

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Willy Toledo, després de comparèixer davant dels jutjats per "cagar-se en Déu i la verge".

MadridEnmig de crits de "'me cago en dios'", l'actor Willy Toledo, que va ser detingut ahir per negar-se a declarar dos cops, ha sortit en llibertat provisional sense fiança aquest dijous dels jutjats de Plaza de Castilla de Madrid. Toledo ha comparegut davant del jutge durant menys de 10 minuts i s'ha limitat a respondre al seu advocat, qui li ha preguntat si ratificava l'escrit ja presentat en què demanava l'arxiu de la causa. Ara la investigació tira endavant i el jutge d'instrucció número 11 de la capital espanyola ha de decidir si obre noves diligències i cita testimonis per un delicte d'odi, com ha demanat ja l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians -qui va denunciar Toledo-, o bé arxiva la causa.

"Tot el que he fet és per cridar l'atenció", ha assegurat just després de sortir dels jutjats. L'esperaven desenes de simpatitzants per donar-li suport, inclòs membres de la germandat del Cony Insubmís de Sevilla, a qui va donar suport en l'escrit de Facebook que justament està sent investigat per un presumpte delicte de vexació dels sentiments religiosos, que li pot comportar una important multa però no una pena de presó. Per reafirmar-se, ha tornat a dir que es caga en "Déu i la verge 27.000 cops, si és necessari" i ha retret a l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians que no es dediqui a "perseguir pederastes dins l'Església".

Per a Willy Toledo, l'objectiu de les seves anteriors incompareixences davant de la justícia és treure aquest cas a la llum pública perquè "és fonamental que es generi debat sobre si és realment democràtic que en el segle XXI seguim mantenint cinc articles del Codi Penal" sobre la blasfèmia. No ha posat cap objecció a que el detinguessin, i assegura que també acatarà qualsevol decisió judicial, tant si s'arxiva el cas com si s'ha d'enfrontar a una multa, però considera que és important tirar endavant un procés de desobediència civil perquè es treguin aquests delictes del Codi Penal. Segons la seva opinió, és "tercermundista" que es mantinguin les ofenses religioses.

Per sobre de la llibertat d'expressió

Des de l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians, la seva portaveu, Polonia Castellanos, ha denunciat que Toledo només "vol fer publicitat" i fer servir "la justícia de forma grollera". En aquest sentit, ha anunciat que han presentat un escrit davant del jutge per ampliar diligències i perquè declarin més testimonis. "No demanem una pena de presó. Sinó que pagui una multa una persona que ha rebut més de 150.000 euros en subvencions públiques", ha afegit en declaracions als mitjans. Per a Castellanos -a qui Toledo, amb ironia, diu que "estima bastant"- hi ha drets com el religiós que estan per sobre de la llibertat d'expressió. "Simplement demanem que es respecti un dret humà, el dret a creure, que ha anat empitjorant a Espanya amb diferents delictes d'odi", ha assegurat. Per posar un exemple, ha assenyalat la jurisprudència del Suprem en què els insults en contra d'una dona es consideren un delicte d'odi. Opina que ha de passar tres quarts del mateix amb els insults en contra de la llibertat religiosa.

Tota la nit als calabossos

L'actor ha comparegut després de passar la nit a la comissaria. L'advocat de Toledo, Endika Zulueta, ha denunciat que la seva detenció es produís 10 hores abans de l'hora en què havia de declarar davant el jutge i que l'hagin posat en situació d'aïllament de manera "innecessària", quan Toledo havia comunicat on seria durant el dia d'avui. També ha criticat que no li permetessin entrevistar-se amb l'actor per parlar de la defensa, un fet que, diu, "vulnera la llei", ja que els detinguts "tenen dret a ser assistits per un advocat en qualsevol circumstància".

Més d'un centenar de persones van protestar ahir al Teatro del Barrio, al cèntric barri de Lavapiés de Madrid, on Toledo havia organitzat un acte de "resistència" la vigília de la declaració. L'organització va mantenir l'acte, que va omplir l'aforament del teatre, per reivindicar la llibertat d'expressió. Entre els assistents hi havia companys de professió de Toledo com ara Pepe Viyuela i altres personalitats com l'escriptora Lucía Etxebarría.

stats