Cultura 15/09/2014

Yasmina Reza: "L'adulteri a vegades és necessari per al benestar del matrimoni"

L'escriptora i dramaturga presenta el seu nou llibre: "Ser feliç és una disposició, no depèn de les circumstàncies", afirma

Efe
2 min
Jasmina Reza / PASCAL VÍCTOR / EFE

BarcelonaDes de fa anys no vol fotògrafs a les seves rodes de premsa, ni concedeix entrevistes televisives. I, no obstant això, en la distància curta, la francesa Yasmina Reza es mostra propera i simpàtica. Aquest dilluns ha presentat a Barcelona la novel·la 'Feliços els feliços', amb la qual va obtenir el premi Le Monde 2013.

Considerada una de les autores teatrals més representades del món (amb obres com 'Art' i 'Un déu salvatge'), Reza ha parlat d'aquesta novel·la –publicada en castellà i català per Anagrama–, una "constel·lació" de divuit personatges que sembla que no tenen res en comú, i en la qual tant tracta sobre les relacions de parella, com de l'amor, l'amistat, la família, la vida i la mort.

L'escriptora ha comentat que un dia es va adonar que a tots els seus llibres parlava sobre les parelles "però mai de cara" i va decidir que havia de centrar-se en això, a partir dels personatges de Roberto i Odile, un periodista i una advocada, amb fills petits un dels quals obsessionat amb Céline Dion, que ja en les primeres pàgines mostren al lector les seves divergències.

Yasmina Reza no creu que tingui una visió pessimista del matrimoni, sinó "lúcida" i, per tant, quan es pregunta si la parella és una bona estructura per a l'amor, creu que no, "a partir de la constatació de mi mateixa i del meu voltant". En canvi, ha considerat que aquesta institució "és magnífica per practicar l'adulteri". "L'adulteri a vegades és necessari per al benestar del matrimoni", ha dit. Després s'ha frenat. En veure que tots els periodistes de la sala apuntaven aquestes frases amb fruïció, Reza ha reconegut que li molesta que això quedi després negre sobre blanc, perquè no li agraden els escriptors amb idees preconcebudes. "Els escriptors no som sociòlegs i crec que no és una frase justa. És una afirmació contrària al que fa l'escriptor, que és dubtar".

En la novel·la, que ha plantejat seguint les innovadores estructures de sèries americanes o nòrdiques a les quals és aficionada, també hi inclou moments divertits, fins i tot hilarants, ja que com a observadora de la quotidianitat sempre li ha interessat "la bogeria mínima que hi ha en les nostres vides".

"No sóc imaginativa pel que fa al desenvolupament de les meves novel·les i les meves temàtiques", ha afirmat. Sobre que els seus personatges són sempre neuròtics i no semblen feliços, Yasmina Reza ha asseverat que "ser feliç és una disposició i no depèn de les circumstàncies", però ha defensat que alguns d'ells no són infeliços.

Quant a la situació política francesa, ella que va conèixer bé el president Nicolas Sarkozy en convertir-se en la seva ombra durant mesos pel llibre 'L'alba, el capvespre o la nit', ha assenyalat que la classe política està fora de la realitat, "com flotant".

stats