Cultura 17/10/2019

El jutge Yusty claudica i arxiva el recurs contra la llicència d'obres per poder exhumar Franco

El magistrat madrileny ha tardat 18 dies en obeir la sentència del Suprem i aplana encara més el camí per treure el dictador del Valle

Efe
2 min
El jutge que va demanar paralitzar l'exhumació de Franco, apartat temporalment del cas

MadridEl magistrat Yusty Bastarreche ha tardat 18 dies en assumir el criteri del Tribunal Suprem que va deixar clar que no calia llicència d’obres per exhumar Franco, i ahir va decidir arxivar el procediment al considerar que la causa havia perdut tot el seu sentit.

En la seva interlocutòria, el magistrat tanca aquest procediment després que el Tribunal Suprem hagi desestimat el recurs de la família Franco, justament el mateix dia en què el Constitucional ha rebutjat donar empara als néts del dictador davant "la manifesta inexistència de violació de drets fonamentals". Davant aquest escenari, el govern espanyol ja no té cap impediment legal ni tampoc recursos pendents contra l'exhumació de Franco, fixada per a una data sense determinar abans del 25 d'octubre.

La Sala III del Suprem, en la seva sentència de 30 de setembre, desautoritzava Yusty en deixar clar que no feia falta llicència d'obres per ser un acord del Consell de Ministres i subratllar que la competència d'aquesta qüestió resideix únicament en l'alt tribunal. Però, a més, el 10 d'octubre el Suprem va tornar a recordar-li al magistrat que "és la Sala III del Suprem l'únic òrgan jurisdiccional competent per enjudiciar la legalitat dels actes i disposicions del consell de ministres, així com les incidències esdevingudes en la seva execució", en una interlocutòria en la qual autoritzava el govern a entrar a la basílica per exhumar a Franco.

En la seva interlocutòria, Yusty assumeix que això "significa la pèrdua sobrevinguda de l'objecte d'aquest plet" ja que "el que aquí es ventilava era si l'informe preceptiu urbanístic de l'Ajuntament de San Lorenzo de l'Escorial era ajustat o no a dret", però com que "la sentència del propi Suprem és títol suficient per a això", la causa decau.

Ara bé, la resolució de Yusty no és ferma i encara s'hi pot presentar recurs d'apel·lació davant aquest jutjat i davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, en el termini de quinze dies

stats