Catalunya és la comunitat amb el percentatge més alt del sou destinat al lloguer

S'hi inverteix més del 46% del sou brut mensual, per sobre del 44% d'Euskadi, el 42% de Balears i el 41% de Madrid

Catalunya és la comunitat autònoma amb el percentatge del sou destinat al lloguer més alt de l'Estat, segons un estudi conjunt del portal d'ofertes de feina Infojobs i el portal immobiliari Fotocasa. Catalunya és la segona classificada en sou brut anual, amb 23.273 euros, darrere de la Comunitat de Madrid, amb 24.994 euros, però la primera en preu del lloguer, amb 11,24 euros per metre quadrat i 899,20 euros per un lloguer d'un habitatge de 80 metres quadrats.

Això fa que els catalans hagin d'invertir més del 46% del sou brut mensual en el lloguer per sobre del 44% d'Euskadi, el 42% de Balears i el 41% de la Comunitat de Madrid. Després d'aquestes quatre comunitats ja es produeix un salt important, amb Cantàbria, les Illes Canàries i Aragó just per sobre del 30% i la resta de comunitats per sota d'aquest llindar. La mitjana espanyola és del 31,02% del sou.

En habitatges de compra, en canvi, Catalunya té dades lleugerament millors, i és la tercera comunitat autònoma en què s'ha de fer més esforç en relació amb el sou. Els preus de compra són força més alts a Euskadi, amb 2.699 euros per metre quadrat i 215.920 euros per un habitatge de 80 metres quadrats, i a la Comunitat de Madrid, amb 2.255 euros per metre quadrat i 180.400 euros per  un habitatge de 80 metres quadrats. A Catalunya, segons aquest estudi, el preu de compra és de 2.090 euros per metre quadrat i 167.200 euros per  un habitatge de 80 metres quadrats.

Amb aquests preus de compra, els catalans han de destinar  7,2 anys de sou íntegre a la compra d'un habitatge, els mateixos que els ciutadans de la Comunitat de Madrid. Les Illes Balears queden lleugerament per sobre, amb 7,3 anys de sou, i Euskadi és la primera classificada amb una diferència important respecte de les altres. Els bascos han de destinar  9,5 anys de sou íntegre a la compra d'un habitatge. La mitjana espanyola és de 5,7 anys.

Eina interactiva: com puja el preu del lloguer on vius?

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça