El futbol europeu ja frega el 20% de clubs amb propietari estranger

A les dues principals lligues angleses s'hi concentren més de la meitat dels casos

A les principals lligues de futbol europees hi competeixen 256 clubs i, segons recull un estudi elaborat per la UEFA, en els últims anys pràcticament el 20% (una cinquantena) han passat a ser controlats per un propietari estranger.

De les lligues més importants d’Europa, a Anglaterra és on hi ha més clubs amb propietaris estrangers: representen més de la meitat dels equips. De fet, a les dues principals lligues angleses s'hi concentren més de la meitat dels clubs amb propietari estranger de tot el continent, amb 26 equips d'un total de 47.

A la primera divisió d'Espanya, França i Itàlia, en canvi, el nombre d'equips amb propietari estranger no passa de cinc. A tot el continent, això sí, dels 20 equips més importants segons la UEFA n'hi ha 11 amb propietari estranger.

Mentre que a Itàlia tots els clubs tenen un propietari majoritari, sigui local o estranger, la resta de lligues tenen una característica en comú: no hi ha un sol propietari que tingui la majoria. A la primera divisió d'Alemanya, 14 dels 18 equips no tenen propietari majoritari.

A la Lliga espanyola, el Màlaga és en mans del qatarià Abdullah al-Thani des del juny del 2010; el València ja fa quatre anys que és presidit pel singapurès Peter Lim, i l'Espanyol va ser traspassat a l'empresari xinès Chen Yansheng el gener del 2016.

En l'última dècada també hi ha hagut empreses que han adquirit diversos clubs i els han posat el mateix nom. És el cas de Red Bull, que va comprar cinc equips entre el 2006 i el 2010. Ara en manté tres, entre els quals destaca el RB Leipzig, que fa set anys jugava a la cinquena divisió d'Alemanya i ara està entre els primers classificats de la primera divisió.

Un cas més recent és el del City Football, l'empresa que controla el Manchester City, entre d'altres, i que va adquirir, juntament amb Pere Guardiola, el 88,4% de les accions del Girona.

Més continguts de

Catalunya, radar a radar, multa a multa

Els radars recapten 254 milions en 5 anys

Ara Data publica les multes i els diners ingressats pels 242 radars de les carreteres catalanes

incendis forestals

Per què Catalunya crema

L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals

Noms de nadó per a pares indecisos

Noms de nadó per a pares indecisos

Més curts, laics i mediàtics. Rànquings i tendències que expliquen la Catalunya del segle XXI. Així ha evolucionat l’onomàstica

Bicis

Barcelona, revolució bici

L’augment de ciclistes obliga a revisar la convivència amb els cotxes i els vianants

La nova gramàtica del català. Imatge per a l'interactiu columna esquerra

10 coses que passaran a ser correctes amb la nova gramàtica

La 'Gramàtica de la llengua catalana' de l'Institut d'Estudis Catalans completa i actualitza la de Pompeu Fabra, de 1918-1933

fotoHome315

Tots els gols de Leo Messi

Així ha marcat el crac argentí amb el Barça