Contingut patrocinat
Especials  /  Descobreix Catalunya 12/06/2023

Sort: aigua, natura i cultura entre paisatges de novel·la

El municipi està estratègicament situat al centre de les comarques de l’Alt Pirineu i forma part del Parc Nacional d’Aigüestortes i del Parc Natural de l’Alt Pirineu. A més, és destinació Starlight, destinació de turisme esportiu especialitzada en piragüisme d’aigües braves i destinació de turisme familiar Pirineus-Noguera Pallaresa.

Redacció
3 min
Sort, capital del Pallars Sobirà, envoltada de verd

El municipi abasta un extens territori del qual formen part la vall d’Àssua i el Batlliu, un paradís per fer saludables passejades pel fons de les valls i les riberes dels rius o enfilar-se per camins i carreteres fins a algun dels 15 pobles del municipi, comunicats antigament per camins, actualment senyalitzats i a l’abast de tothom. Al llarg dels recorreguts hi ha diferents petjades del ric llegat cultural i natural que encara s’hi conserva, així com serveis d’allotjament i restauració per poder gaudir d’una excel·lent gastronomia i magnífiques panoràmiques.

Parlar de l’estiu meteorològic a Sort és parlar de baixada de Falles, bestiar paixent a les muntanyes, xollada d’ovelles, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per la vall d’Àssua, estanys de Mainera, rutes transfrontereres d’evasió de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, ral·li turístic esportiu de la Noguera Pallaresa, festes majors, concerts de música antiga i moderna, mostres d’art... I a l’últim trimestre de l’any, el primer cap de setmana d’octubre, el festival de literatura infantil i juvenil Lo Llumener, tot i que sempre queden moltes activitats per fer, ja cap a la tardor, quan els paisatges agafen tots els colors, la fauna s’expressa en la seva plenitud i els ramats de brunes i xisquetes comencen a baixar de cota i es traslladen a les fires de tardor de Sort i la resta de la comarca.

Cal destacar que el Pallars Sobirà gaudeix de la zona lacustre més important dels Pirineus, un paradís d’aigua que es vertebra a través de llacs, estanys, rius i rierols i que, gràcies a les pluges d’aquesta primavera, es preveu que mantinguin un bon nivell per poder contemplar-los, refrescar-s’hi o practicar-hi caiac, ràfting, hidrospeed i descens de barrancs. El nivell d’aigua permetrà organitzar el 59è Ral·li Turístic Esportiu amb tota normalitat.

Xollant un be a Sort.

59è Ral·li Turístic Esportiu

El Ral·li Turístic Esportiu de la Noguera Pallaresa, declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, és la festa del riu des de 1964, només suspesa l’any del covid, i ha esdevingut la mostra més completa i diversificada de les activitats d’aigües braves que es practiquen al llarg de l’any.

Concentrades en una setmana, i principalment a Sort, s’esdevenen competicions estatals oficials d’eslàlom per als caiaquistes federats. Per a la resta d’aficionats que volen gaudir d’aquest esport, el Ral·li ofereix la possibilitat de participar en el descens popular Llavorsí-Sort, un descens turístic infantil, l’esquimotatge (modalitat d’origen esquimal) en una piscina o l’Open de Ràfting Nocturn.

Enguany es durà a terme una competició de caiac cross, una nova modalitat que serà olímpica per primera vegada als Jocs de París 2024. També podreu participar al recorregut pel circuit d’orientació fix Lo Piquerot, una ruta guiada pels estanys de Mainera, una visita guiada per Sort i la Presó-Museu Camí de la Llibertat i una arrossada popular cuinada pel Col·lectiu de La Calderada, entre d’altres.

L’organització, a càrrec de l’Associació Esportiva Pallars i l’Ajuntament de Sort, amb el suport indispensable de diverses entitats i col.lectius de la comarca, espera que la diversitat del caiac quedi reflexada en aquest programa, per a practicants (de tots els nivells i edats) i per a espectadors, fent del caiac l’esport més refrescant de l’estiu, tant per als que l’aventura és passejar-se per dins o fora del riu com per als que l’aventura no té límits (riu.sort.cat).

Cal recordar que Sort i la comarca del Pallars Sobirà gaudeixen d’una àmplia oferta tant cultural com paisatgística durant tot l’any que no tanca per vacances a l’estiu, com rutes a peu, en bicicleta o a cavall; observació astronòmica; rutes gastronòmiques de vins, paisatges i formatges; rutes literàries; espais culturals singulars com l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, l’església de Sant Víctor de Seurí i la intervenció pictòrica de Santi Moix o espais de memòria històrica com la Presó-Museu Camí de la Llibertat.

En definitiva, un ampli ventall d’activitats per gaudir del Pirineu tot l’any, i també a l’estiu!

stats