CORRUPCIÓ, INSTRUCCIÓ JUDICIAL
Dossier 06/02/2013

Crespo va obligar Petrov a patrocinar els equips de Lloret

L'exalcalde de Lloret Xavier Crespo va obligar el cap de la màfia russa a patrocinar els equips de futbol i hoquei del municipi. Segons el jutge, la dona de Crespo va pressionar Petrov quan va deixar de pagar.

Elisabet Escriche
3 min
Segons el jutge de l'Audiència Nacional, l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo va idear la forma de pagament del patrocini dels equips, a canvi de tractes de favor a Petrov.

GIRONA.El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco assegura que l'exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo va obligar Andrei Petrov -el cap de la màfia russa a Catalunya desarticulada el 25 de gener- a patrocinar els equips d'hoquei i futbol del municipi a canvi de rebre un tracte de favor en la construcció del centre comercial als antics terrenys de la plaça de toros, que inicialment estaven destinats a usos esportius.

Ho recull l'exposició raonada que Velasco ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè imputi i interrogui per un possible delicte de suborn i prevaricació l'exalcalde de Lloret de Mar, que actualment és diputat de CiU al Parlament de Catalunya. "Andrei Petrov es veu obligat a acceptar un patrocini [de 270.000 euros en tres anys] que no proposa perquè se li indica que és l'única manera d'aconseguir el seu projecte i tracte de favor de l'Ajuntament", diu el jutge, que deixa clar que l'acord no es va plasmar per escrit.

Velasco sosté que el canvi d'usos de la plaça de toros -d'esportius a comercials- es va produir després d'unes converses dirigides per l'arquitecta de Petrov, Pilar Gimeno -que és a la presó-, davant del llavors regidor d'Urbanisme i també imputat, Josep Valls i l'alcalde Crespo. Les converses les hauria presenciat el mateix cap de la màfia a Catalunya. Per aconseguir-ho, l'arquitecta va demanar a Petrov que patrocinés els dos equips. "Ho va fer a proposta i iniciativa de l'alcalde, que va idear fins i tot la forma de pagament", que era que l'empresa de Petrov, DDC, destinés 20.000 euros a l'hoquei i 10.000 al futbol cada quatre mesos a través de xecs al portador.

Velasco va més enllà i assegura que el setembre del 2011, quan Petrov ja havia deixat el patrocini dels dos equips, la dona de Crespo, Guadalupe Oliva -que era la vicepresidenta del club d'hoquei-, el va alertar que havia de seguir pagant l'equip un any més perquè si no "l'hi dirien a Viktor Kanaidin", el capo de la màfia russa.

L'exalcalde hauria conegut Kanaidin i l'altre líder de la trama internacional de blanqueig de diners, Serguei Nalimov -que serien els propietaris reals de l'empresa de Petrov-, en un viatge a Rússia que va fer l'any 2008 acompanyat de la seva dona i el seu fill. En el viatge, que va pagar el mateix Petrov, els dos líders de la trama internacionals van regalar a Crespo i la seva família "viatges en helicòpters privats, dinars en restaurants luxosos i espectacles privats". A canvi del tracte rebut, Crespo els va prometre bonificar-los un 50% dels 266.000 euros que costava l'impost de construcció del centre comercial, un fet que van qüestionar tant el secretari municipal com l'interventor.

Després del viatge, l'Ajuntament va agilitzar la llicència urbanística del centre comercial i es va aprovar en el ple municipal -on Crespo tenia majoria absoluta- la declaració d'interès públic del projecte. Al marge de perdonar-los 133.000 euros d'impostos, també es van tolerar excessos d'horaris i sorolls, i es va augmentar l'edificabilitat.

A part del patrocini dels equips -on jugaven els fills de Crespo, Valls i Gimeno-, segons el jutge, l'exalcalde també va obligar Petrov a construir uns vestidors per a l'equip de futbol, pels quals va pagar 24.000 euros. Petrov, a més, va fer diversos regals a Crespo, com ara un rellotge valorat en 3.000 euros, ampolles de vi, paneres de Nadal i un segon viatge de tres dies a Rússia per assistir a la fira de turisme MITT, en què el van acompanyar, entre d'altres, Josep Valls.

El jutge també deixa clar que en el moment que Petrov va deixar de pagar el patrocini, l'any 2010, va "començar a tenir problemes administratius amb l'Ajuntament per continuar les seves activitats immobiliàries" i afegeix que, malgrat que els responsables dels clubs diuen que tots els diners van anar a parar a les despeses de les entitats, tots dos clubs "van continuar funcionant igual sense espònsor". El jutge ha tornar a citar a declarar avui Petrov per aclarir algunes de les dades aportades pels imputats.

Tercer escorcoll a l'Ajuntament

Dos agents de la Guàrdia Civil vestits de paisà van tornar ahir per tercera vegada a l'Ajuntament per recollir més documentació d'urbanisme. A més, els agents van entregar citacions com a testimonis a l'interventor municipal, Carles Arbó, i al cinquè tinent d'alcalde i regidor de l'àrea de Territori i seguretat ciutadana, Jordi Martínez, que van declarar ahir a la tarda a Girona. També ahir la majoria dels membres que formaven la junta directiva del Club Hoquei de Lloret van presentar la dimissió, cosa que va obligar a dissoldre-la. Entre els que van dimitir hi ha el fins ara president i imputat en el cas, Joan Lluís Perarnau.

stats