DRET A DECIDIR, EL POLS AMB L’ESTAT
Dossier 07/11/2014

Joan Herrera: “L’ANC és exemplar, però també hi ha un independentisme intolerant”

El líder ecosocialista diu que "és molt important que diumenge hi hagi una expressió de mobilització de l’àmplia majoria que volem votar i no ens deixen i espero que es faci i que ho faci el Govern"

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaCreu que el Govern ha d’organitzar el 9-N fins al final?

No veig per què no. Crec que hi ha condicions per fer-ho i jo espero que ho faci.

Seria una traïció que el deixés en mans del Pacte del Dret a Decidir?

Prefereixo que ho faci la Generalitat. És molt important que diumenge hi hagi una expressió de mobilització de l’àmplia majoria que volem votar i no ens deixen i espero que es faci i que ho faci el Govern. Si al final acordem que hi ha un camí millor perquè s’expressi la ciutadania amb normalitat, acordem-ho.

Això podria estalviar que els Mossos obeïssin una ordre del jutge de guàrdia d’anar a retirar urnes.

El que hem d’aconseguir és aquesta normalitat, que la gent pugui participar en una jornada tranquil·la. Espero que aquest escenari dels Mossos tancant una urna no es doni, s’ha d’evitar de totes totes.

No pensava votar i ara diu que ho farà pel sí-no. ¿No expressa una convicció poc sòlida dient que hi participarà?

Ho diu a una formació que sense ser independentista s’ha deixat la pell per defensar el dret a decidir. Nosaltres som una formació plural que s’ha barallat amb qui ha calgut per guanyar el dret a decidir i ha convençut gent a l’Estat i a Europa. El clima ha canviat quan el PP ha dit que ni tan sols se’ns permet fer un procés participatiu. I això ha fet que molta gent que no hi pensava participar ara ho faci com a expressió de mobilització i reivindicació dels nostres drets i dignitat. Quan hem expressat crítiques al procés participatiu, ho hem fet per la convicció que la consulta era insubstituïble.

¿Han considerat si realment un partit polític no ha de tenir una posició definida sobre una cosa tan important com el model d’estat?

ICV té més model d’estat que model de societat tenen alguns. Hi ha un primer sí que trenca l’ statu quo i diem que volem un estat propi, que volem un negoci de tu a tu, que s’ha acabat el paper de subordinació.

S’ha acabat l’estat autonòmic?

Per descomptat. I, és més, el més semblant al meu sí-no és el sí-sí de Dolors Camats, perquè en l’escenari de negociació que s’haurà d’obrir, si no va, jo acceptaré la independència, de la mateixa manera que gent com Camats, en l’escenari de negociació que s’ha d’obrir, si finalment hi ha una relació de tu a tu, amb un model confederal, donarà per bona aquesta proposta. Però hi ha una altra consciència: que sabem que la llibertat del país no la guanyem deixant l’aigua en mans d’entitats privades ni privatitzant la salut.

¿I aquest sí-no no s’assembla més al sí i llibertat de vot d’Unió?

El sí amb llibertat de vot d’Unió es tradueix en el sí decidit a l’amnistia fiscal d’Unió i CDC. Aquí s’està trencant la llibertat del meu país. Per tant, distància sideral. La llibertat d’aquest país ens la juguem el 9, el 10 i l’11 quan estiguem decidint quin marc de relacions laborals volem.

Hi ha una possibilitat real de negociar amb Espanya una relació diferent?

Si pogués votar, m’identificaria amb el sí-no perquè jo, que vinc d’una tradició federalista, crec que és la millor de les opcions. Però a la vegada sé que això està bloquejat. Si hi ha una expressió majoritàriament independentista, hi anirem directament. No conec cap precedent en què hi hagi una àmplia majoria per la independència i que acabi en federació, però sí que conec molts escenaris de negociació federal que no tiren i que acaben en independència. A Catalunya hi ha molta gent que es vol independitzar d’Espanya, però encara hi ha més gent que es vol independitzar, jo també, d’aquesta Espanya del PP, d’aquest caràcter ranci.

Això vol dir que confia en Podem?

Confio en la gent que es mou a la resta de l’Estat com es mou a Catalunya. El futur a Catalunya el decidim des de Catalunya i crec que és important tenir present l’escenari de l’Estat. El que no faig és esperar el que passi a les generals, però espero que tinguin una majoria molt àmplia els que a l’Estat comencin a entendre que els catalans decideixen el seu futur. Fins i tot amb la independència haurem de negociar l’endemà.

¿Per tant vostè encara creu que és possible una Espanya federal?

No estic pensant en una reforma de la Constitució, sinó en un escenari constituent a Catalunya i a l’Estat. Crec que a l’Estat hi ha expressió de fi de règim com hi és a Catalunya.

Per què el malestar l’ha recollit Podem i no pas IU?

Podem ha connectat amb l’expressió de canvi d’etapa i de fi de règim. La gent de Podem en àmbit estatal la coneixem fa una pila d’anys. I diuen el que diuen però jo sé què pensen.

Té costos dir que un votarà sí-no?

Hi ha un risc perquè si aquest debat l’encarem des de la intolerància respecte a aquell que pensa diferent, aquell que pensa diferent se n’allunyarà emocionalment.

¿Vol dir que el sí ha expressat una intolerància pels que voten no?

L’ANC, ha tingut una actitud exemplar, perquè han ajudat a recosir la unitat. Hi ha molt independentisme organitzat que entén la complexitat del país, però és veritat que hi ha expressions d’intolerància quan un pensa diferent.

stats