Mesures contra el sobrepès: no forçar a acabar-se el plat

Es recomana respectar la sensació de sacietat dels nens

“No t’aixeques de taula fins que no t’acabis tot el que hi ha al plat”. Qui no s’ha sentit dir alguna vegada aquest clàssic de la infantesa, ja sigui a casa o a l’escola? Les noves guies d’alimentació escolar, però, recomanen just el contrari: respectar la sensació de sacietat dels nens. I aquesta és una de les estratègies per lluitar contra l’obesitat infantil. El 31,8% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, més els nens que les nenes. El 19,1% tenen sobrepès i el 12,6% tenen obesitat, que és més prevalent entre els menors de classes socials més desfavorides i en famílies en què la mare només té estudis primaris o no en té. “Els nens són els millors autoreguladors. Se n’ha de respectar la gana i donar-los a escollir entre aliments saludables”, diu Nancy Babio, presidenta del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, que argumenta que si s’obliga a menjar sense gana, els nens perden la sensació de sacietat i d’adults no se sabran regular.

Això ja ho inclou la guia de l’alimentació infantil de 0 a 3 anys i ara també ho farà la guia per a l’alimentació escolar de 3 a 12 anys, la nova versió de la qual s’ha de publicar al setembre. No és només una mesura preventiva de l’obesitat, sinó que també vol contribuir a acabar amb el malbaratament de menjar. “Si demanes la quantitat que vols és probable que t’ho mengis i no acabi a les escombraries”, apunta Gemma Salvador, nutricionista de l’Agència de Salut Pública. “S’ha de fer una bona oferta d’aliments variats, però sense exigir grans quantitats”, afegeix. Una altra de les novetats és que es reduirà el pes de la carn vermella als menjadors escolars i es passarà de menjar-ne dos dies a la setmana a fer-ho un, perquè així els pares puguin donar l’altra ració a casa sense superar les recomanacions de l’OMS.

El focus es posa sobre la població infantil. Els aliments processats de preu més baix -brioixeria, sucs i begudes ensucrades- s’han incorporat des de fa uns anys a l’alimentació dels infants i la seva aportació energètica és alta, però els seus beneficis nutricionals són baixos i contraproduents. “Sucs, refrescos i batuts no són begudes recomanables per als infants per prendre habitualment, són de consum ocasional. S’ha de donar prioritat a l’aigua com a font d’hidratació”, argumenta Salvador. El 40% dels nens que pertanyen a classes socials desfavorides fan un consum freqüent de menjar ràpid, brioixeria, llaminadures i begudes ensucrades, mentre que aquest percentatge se situa en el 20% en els nens de famílies de classe social més afavorida o amb pares amb estudis universitaris.

També es fomenta que els nens participin en l’elaboració dels àpats i en la compra: que serveixin, recullin i decideixin les quantitats. “Menjar tots al voltant de la taula, sense una pantalla al davant i dedicar temps a preparar el menjar i planificar-lo també és clau”, diu Albert Goday, cap d’endocrinologia de l’Hospital del Mar.

Però l’obesitat no només es pot combatre amb una millora de l’alimentació, sinó també incrementant l’activitat física i el joc. “Reduir els aliments superflus de baixa qualitat nutricional i potenciar l’activitat física és bàsic per no estigmatitzar els infants amb sobrepès”, explica Salvador, que insisteix que els nens no han de fer tractaments dietètics per reduir pes.