Dossier 09/11/2012

Alfons López Tena: "Si Mas obre un procés d'independència li oferirem lleialtat i estabilitat"

Entrevista al candidat de SI a les eleccions del 25-N, amb Mònica Terribas

Mònica Terribas
3 min

Vostès es presenten amb l'expectativa que aquestes siguin les darreres eleccions en què es triarà un govern autonòmic dins l'estat espanyol?

En efecte, nosaltres defensem un full de ruta clar per assolir la independència el 2013 o, com a molt tard, el 2014.

¿Defensen que després del 25-N hi hagi una proclamació d'independència per part del Parlament?

No, nosaltres defensem un procés similar al que han dut a terme altres països europeus. Primer, que es formi un govern d'unitat nacional, com es va fer en el seu moment per assolir l'autonomia amb el president Tarradellas, de cara a obrir un gran debat a Catalunya sobre els avantatges, inconvenients, expectatives de la independència... on tothom hi digui la seva.

Això no ho hauríem d'haver superat ja ara? Aquesta campanya no hauria de servir per a això?

Sí però això no ha passat. S'ha de fer d'una manera clara com s'està fent a Escòcia. Des del govern i amb un suport parlamentari, no en una campanya electoral.

De què s'ha de parlar?

Per exemple de com s'aplicaria la Convenció de Viena sobre la divisió de l'exèrcit. Quants batallons li corresponen a Catalunya? Dels contactes internacionals necessaris perquè les grans potències reconeguin Catalunya. I el més important: els preparatius perquè la Catalunya independent funcioni des del primer dia. I després d'aquest procés, d'un any o any i mig, culminar-ho amb un referèndum. I si Espanya ho bloqueja llavors podem fer la proclamació al Parlament, com va fer Kosovo, avalat per la comunitat internacional. La sentència del Tribunal de l'Haia ja va deixar clar que era completament legal.

Vostès faran costat al president Mas en aquest procés?

Si CiU es decanta per anar cap a la independència ens tindran al costat, sens dubte. Però si fan una altra cosa farem oposició.

En el seu programa CiU parla clarament d'estat propi.

Però també diuen altres coses. Parlen d'interdependència, de Massachusetts, de Baviera...

Mas diu que no té sentit parlar d'independència dintre de la UE...

Miri, al món només hi ha estats independents i estats que no ho són. I els que són independents tenen un color diferent en els mapamundis. I després hi ha altres coses que se'n poden dir comunitats autònomes, províncies, cantons o fins i tot estat lliure, com Guanajuato, a Mèxic.

I si ens fan fora de l'euro?

No ens poden fer fora de l'euro perquè cada país té la moneda que vol. Et poden fer fora del mercat únic, però també hauria de ser per unanimitat. I ningú vol barreres internes.

L'enquesta del CEO diu que vostès no entren....

No fem cas de les enquestes perquè totes tenen un biaix important. I en el cas que s'obri un procés d'independència nosaltres hi col·laborarem d'una manera lleial, i voldrem que aquest govern tingui estabilitat parlamentària. No s'hi val això que diu el senyor Junqueras, que li donaran suport només en el procés nacional i no en les altres coses.

Què li semblarà si entra la CUP?

Em semblarà bé perquè és aire fresc per a la política, i com més diputats independentistes millor.

Se'n fia d'Artur Mas?

Ni me'n fio ni en desconfio. No és una qüestió de confiança. És d'objectivitat i de dades, perquè segons el dia diuen una cosa o una altra. Nosaltres som una pòlissa d'assegurança: si vostè creu que CiU farà aquest camí voti pels que aposten clarament per la independència i tenen un full de ruta. El senyor Duran és el número dos de CiU, i ningú l'ha desmentit quan descarta la independència.

Com poden oferir estabilitat a un govern d'unitat si no van ser capaços ni de fer una candidatura conjunta amb ERC?

La nostra proposta i la d'ERC eren fer una candidatura conjunta amb CiU i ICV, que van dir que no. Vam continuar parlant amb ERC però vam discrepar en el programa. Ells volen col·laborar amb un govern que vulgui millores concretes per a Catalunya i nosaltres això no ho volem. Ja n'hi ha prou, d'aquest color. Si no s'obre un procés d'independència farem oposició i no col·laborarem. Amb Espanya no hi ha res a fer.

A curt termini farien, per exemple, un tancament de caixes?

Caldria un tancament de caixes institucional. La Generalitat i els ajuntaments paguen en impostos i cotitzacions a l'Estat fins a 10.000 milions anuals. Plantejaríem retenir aquests impostos perquè qui ha de donar la cara som els polítics, són les institucions. Podem resistir millor l'escomesa espanyola.

Hem vist ja la reacció de l'Estat davant el procés que viu Catalunya?

No encara. Ara estan executant el procés de liquidació de l'autonomia partint de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut. No han començat l'ofensiva real perquè abans volen veure si CiU va de debò.

stats