Les 'Big Four', consultores als dos costats del pla de recuperació

Assessoren alhora el govern espanyol i les empreses que optaran als fons

3 min
Deloitte
Dossier Fons europeus: les incerteses davant una oportunitat històrica Desplega
La veu dels experts
Tot el que pots saber sobre l’accés als fons europeus
Les assessores
Les 'Big Four', consultores als dos costats del pla de recuperació
L'editorial de l'ARA
Amb els fons europeus ens hi juguem el futur

MadridEl govern espanyol porta mesos treballant a contrarellotge, primer per dissenyar el pla de recuperació i el decret per gestionar els fons i ara per posar en marxa un ambiciós pla de 140.000 milions d’euros. És un complex engranatge en què Espanya s’hi juga molt i l’executiu no ho ha fet sol. Amb una administració desbordada amb el pla, la Moncloa i els diferents ministeris han comptat amb ajuda externa per dissenyar-lo i per contribuir a canalitzar les ajudes. Grans consultores –com Deloitte, EY, KPMG i PwC, les anomenades Big Four– no només han ajudat el govern de Pedro Sánchez a elaborar el pla, sinó que algunes també han signat contractes per assessorar l’executiu a l’hora d’executar els fons europeus. Són les mateixes consultores que també assessoraran moltes empreses per obtenir diners dels fons per finançar els seus projectes. 

“Hi ha un clar conflicte d’interessos: ens trobem que les consultores que estan assessorant el govern són les que després ho faran també amb les empreses per aconseguir els fons. És un autèntic despropòsit”, apunta el director de la Fundació Compromís i Transparència, Javier Martín Cavanna. A pregunta d'aquest diari, la Moncloa no ha volgut oferir cap detall sobre quin ha sigut el paper de les Big Four en el pla de recuperació i el decret de les ajudes, però hi ha contractes que són públics. 

Concursos que no es publiciten

El ministeri de Transició Ecològica, un dels que gestionaran més diners del pla, ha adjudicat a Deloitte un contracte de 380.000 euros per gestions relacionades amb els fons europeus que no s’especifiquen. La licitació es va fer pel procediment d’urgència, que implica que el concurs no es publicita i, per tant, no hi tenen accés totes les empreses de consultoria. També el ministeri d’Afers Econòmics va comptar amb l’assessorament d’EY per ajudar en l’elaboració de la complexa documentació que exigeix Brussel·les, i Adif ha llançat diferents licitacions relacionades també amb el pla de recuperació. “L’administració pública no té els recursos tècnics ni humans” per gestionar el gran volum d’ajudes europees que arribaran, assegura Martín Cavanna.

Les consultores que han participat en el disseny del pla de recuperació han tingut accés a informació privilegiada. El contracte amb Deloitte, per exemple, especifica que l’adjudicatari “es compromet a adoptar les mesures necessàries per assegurar la seguretat, confidencialitat i integritat de les dades i de la documentació facilitada”. A la web de la consultora nord-americana –també a les de la resta de grans empreses de consultoria i auditoria– hi ha diferents informacions sobre el pla de recuperació i els seus eixos per captar empreses a les quals assessorar a l’hora de buscar finançament. 

Fonts d’una de les Big Four neguen que hi hagi cap conflicte d’interessos. Asseguren que hi ha sistemes interns que eviten qualsevol conflicte. “Es crea el que anomenem una muralla xinesa: els equips treballen separadament, no comparteixen informació ni tenen cap tipus de contacte. De vegades no saben ni quins són els membres de l’altre equip”, expliquen les fonts. Una altra de les principals consultores, Ernst & Young (EY), subratlla que l’empresa té “procediments molt rigorosos i exigents” per evitar possibles conflictes d’interessos. “Cuidem molt aquest aspecte i evitem veure’ns involucrats en una posició d’assessorament a dos actors amb interessos potencialment contraposats”, explica Chus Escobar, sòcia responsable de sector públic d’EY. 

El govern espanyol ha comptat amb les consultores, però també amb els grans despatxos d’advocats i amb la patronal empresarial espanyola, la CEOE, sobretot per elaborar el decret de gestió dels fons. “Hem proposat algunes idees per agilitzar la concessió dels fons”, apunta Luís Socías, responsable de l’oficina de Projectes Europeus de la CEOE, creada ad hoc per al pla de recuperació. Socías assegura que moltes empreses necessitaran assessorament per accedir als fons a causa de la complexitat de la documentació que caldrà presentar. “La gran majoria d’empreses només es relacionen amb el sector públic per pagar impostos o multes. No han accedit mai a una subvenció o a un contracte públic”, subratlla Socías. 

Madrid contracta Deloitte

Hi ha comunitats autònomes que també han optat per externalitzar la gestió dels fons europeus, com la Comunitat de Madrid, que l’adjudicarà a Deloitte. Madrid al·lega que necessita ajuda externa davant la “urgència” en la posada en marxa de les mesures i “l’escassetat de recursos per fer front al repte” del pla de recuperació. “El que ningú entén és per què no es dona joc a altres consultores més enllà de les quatre més grans, que sovint es queden amb els contractes amb el procediment d’urgència. S’està contribuint indirectament a crear un oligopoli”, lamenta el director de la Fundació Compromís i Transparència.

Dossier Fons europeus: les incerteses davant una oportunitat històrica
Vés a l’ÍNDEX
stats