Espanya continua venent armes a l'Aràbia Saudita malgrat les atrocitats al Iemen

Les ONG alerten: els vaixells de Navantia poden agreujar la crisi humanitària

3 min
El barri d'Al Foulaihy a la ciutat vella de Sanà, després d'un bombardeig de la coalició saudita.
Dossier A qui ven armes Espanya? Desplega
1
La Moncloa consolida Espanya com a setè exportador mundial d'armes
2
Espanya continua venent armes a l'Aràbia Saudita malgrat les atrocitats al Iemen
3
"La pandèmia pot augmentar la demanda d'armes"
4
L’Estat no verifica l’ús de les armes que ven tot i tenir-ne les eines
5
Un mur d’opacitat sostingut per una llei franquista
6
La indústria militar, poc arrelada a Catalunya
Editorial
Espanya, potència armamentística

BarcelonaAli Jameel i els seus companys de l’ONG Mwatana for Human Rights es juguen la vida per documentar els crims de guerra al Iemen, martiritzat per dècades de conflicte. Després d’un bombardeig en un barri o en un hospital, es planten ràpidament a la zona per recollir les restes de munició utilitzada i per entrevistar els supervivents. Així és com des que va començar la intervenció de l’Aràbia Saudita el 2015 han reunit proves de 177 bombardejos aeris. En 29 casos van poder acreditar que la coalició saudita estava llançant bombes fabricades al Regne Unit, Itàlia i Alemanya. I des d’on es llancen aquestes bombes? Doncs també des d’avions fabricats a Europa, inclosa Espanya. “Espanya és còmplice de crims de guerra per vendre caces i vaixells militars a l’Aràbia Saudita”, denuncia Jameel des de Sanà en una conversa telefònica amb l’ARA.

Denúncia al Tribunal de la Haia

 Mwatana ha presentat, juntament amb altres entitats, una denúncia per complicitat en crims de guerra al Tribunal Penal Internacional de la Haia contra aquests estats europeus. Sobre Espanya, reclamen que s’investiguin les exportacions d’aeronaus militars i peces de recanvi a l’Aràbia Saudita, els Emirats i Egipte des de l’any 2015. En concret, es tracta d’avions d’abastiment de combustible A330 MRTT, fabricats a Getafe, i el caça Eurofighter Typhoon, que es fabrica a Illescas (Toledo). La denúncia es va presentar el 2019 i l’oficina de la fiscalia del Tribunal s’ha compromès a respondre si accepta el cas aquest any.

Segons es detalla a la denúncia, amb la guerra en marxa i quan tot el món ja coneixia les atrocitats comeses per la coalició saudita al Iemen, l’avió d’abastiment va viatjar en diverses ocasions a l’aeroport madrileny de Barajas per fer el manteniment pactat amb Iberia Mantenimiento. La meitat de la flota aèria militar saudita està formada per avions de fabricació europea, i el model fabricat a Espanya ha substituït els avions que carreguen combustible a l’aire que el Congrés dels Estats Units va obligar a deixar a terra. “La guerra s’ha intensificat aquests últims mesos perquè amb la perspectiva que Biden impulsi un acord de pau, totes les parts estan intentant guanyar territori”, explica Jameel.

Les fragates de Navantia i el bloqueig marítim

Des de la intervenció saudita al país el 2015, han mort almenys 233.000 persones (hi ha denúncies de crims de guerra contra tots els bàndols) i alguns països europeus han optat per restringir l’exportació d’armes a la monarquia del Golf. El govern espanyol, en canvi, va decidir mantenir el contracte de venda de 400 bombes intel·ligents al règim de Riad, per garantir el contracte de cinc fragates de Navantia (1.813 milions d’euros i del qual depenen sis mil llocs de treball) que s’estan fabricant a Cadis.

La venda de les fragates (Navantia va anunciar fa uns dies la varada de la tercera) preocupa a les entitats de defensa dels drets humans perquè l’Aràbia Saudita ha imposat un setge ferotge sobre el Iemen, que afecta l’entrada d’aliments, combustible i medicines i ha contribuït al que l’ONU considera la pitjor crisi humanitària que viu el planeta, amb 1,3 milions de criatures amb desnutrició severa. “El preu dels aliments s’ha triplicat i en plena pandèmia falten medicines bàsiques”, alerta Jameel.

Preguntat per aquest diari, el govern espanyol afirma que “si tingués coneixement o hi hagués el risc d’un ús indegut dels materials exportats [a l’Aràbia Saudita] aplicaria la llei i suspendria o revocaria les autoritzacions d’exportacions”. Madrid al·lega que ha posat en marxa un certificat d’ús final, pel qual l’Aràbia Saudita es comprometria a no fer servir les armes comprades a Espanya a la guerra del Iemen.

Per a Jameel, aquest certificat serà paper mullat. “L’Aràbia Saudita només té bones paraules: que treballa per pacificar el Iemen i per retornar-hi el seu president, que la guerra s’acabarà aviat, però res d’això no s’ha complert. Qui ven armes a Riad sap que està col·laborant amb els seus crims”.

Dossier A qui ven armes Espanya?
Vés a l’ÍNDEX
stats