Dossier 29/05/2014

Josep Maria Domingo: “Negociar amb la pistola al pit no és manera de negociar”

Josep Maria Domingo, veí de Sants de tota la vida, defensa el rol que ha tingut Can Vies per al barri

Antoni Bassas
2 min

BarcelonaJosep Maria Domingo, veí de Sants de tota la vida, defensa el rol que ha tingut Can Vies per al barri.

¿El barri a favor de qui està, de la policia o dels okupes?

A favor de la pau al barri, la tranquil·litat dels veïns. La gent de Can Vies feia molts anys que hi era, sempre ha estat gent del barri i coneguda.

Què s’hi feia a Can Vies?

Era un espai propietat de TMB que estava desaprofitat i aquests nois van fer el que no hi havia a Sants: un local per a joves autogestionat amb tota llibertat.

I era bo per al barri?

Sí. Cap govern ha pensat que en aquest barri no hi havia cap centre on es poguessin reunir els joves.

Vostè era en les negociacions entre Can Vies i l’Ajuntament. Què estaven negociant?

Ja fa un any i escaig que van començar les reunions. La gent de Can Vies es comprometia a insonoritzar el local, a netejar el que embrutessin després d’alguna festa i que ningú es quedés xerrant a la porta. A canvi, el que demanaven és que aquesta espasa de Dàmocles que tenien a sobre, que era el desnonament, s’ajornés per donar-los temps a fer tot això. Però l’Ajuntament no ho va acceptar i va fer una contraproposta: ells es feien càrrec de l’edifici, els okupes havien de marxar i tornar després que l’Ajuntament adeqüés l’espai. Era un compromís que podien acceptar en cas d’aturar el desnonament, cosa que no s’ha fet. I aquest ha estat el detonant. Les negociacions es van trencar fa deu dies. Era un bucle. Els uns deien que no sortirien fins que se’ls garantís un període de no desnonament i els altres deien que primer havien de sortir.

Qui ha estat més inflexible?

Sempre penso que qui té el poder a la mà pot flexibilitzar, i els altres no tenien poder. Negociar amb la pistola al pit no és manera de negociar.

I a conseqüència del desallotjament hi ha hagut incidents violents.

Hi va haver una manifestació de suport i quan va acabar van sortir els de sempre. Els que s’aprofiten d’aquestes manifestacions per crear merder. Nosaltres no estarem mai d’acord que hi hagi violència.

Que trenquin aparadors, que cremin la unitat mòbil de TV3...

I que la policia hi respongui com ha respost. Lamentem aquestes accions tant d’un costat com de l’altre.

¿La policia s’ha excedit en l’ús de la força?

Sí.

Can Vies també era un símbol de la ciutat.

Can Vies era un símbol, no només com a centre de joves sinó com un espai alliberat. No volíem que es toqués l’edifici com a equipament i a les dotze hores del desallotjament l’han començat a enderrocar.

Sabia que anaven a fer-ho?

No, no esperàvem que ho fessin. No ens ha agradat gens i ha estat burxar en la ferida. [L’Ajuntament] no ha calculat el que podia passar malgrat que els vam avisar.

stats