Dossier 22/11/2012

"Quan no quedin ramaders, el problema serà del consumidor"

Vicenç Moliné
2 min

BARCELONAUna de les propostes de la nova política agrària comuna (PAC) més criticades per la Generalitat i els pagesos catalans és l'establiment d'un pagament unificat en funció del nombre d'hectàrees que tingui l'explotació. Aquest nou criteri suposa un problema per a les explotacions ramaderes que havien primat la productivitat per sobre del creixement en territori, com és el cas dels productors de llet. Marc Xifra és propietari d'una d'aquestes explotacions a Riudellots de la Selva i avisa dels problemes que pot tenir el seu sector si finalment entra en vigor la nova PAC que ha estat madurant la Comissió Europea. "Si no es modifica la proposta, patirem una pèrdua de competitivitat brutal", assegura Xifra.

Un 80% menys d'ajudes

Segons els càlculs del sindicat Unió de Pagesos, una explotació com la del ramader gironí, que produeix uns 1.500 litres de llet al dia, perdria un 80% de les subvencions si les ajudes s'assignen en funció de les hectàrees. "I en un moment en què som els pagesos que cobrem la llet més barata de la Unió Europea, per les pràctiques de les grans superfícies", afegeix Xifra. Reconeix que, com molts pagesos en una situació similar, està buscant terres, però alhora es queixa que encara no hi hagi una llei d'espais agraris que reguli correctament aquest àmbit.

La Generalitat, de fet, critica que la reforma de la PAC pot comportar la creació d'una bombolla en el preu dels terrenys agrícoles. Davant de la proximitat de les eleccions, el ramader gironí critica que cap partit hagi parlat d'agricultura durant la campanya. "Si tenim vocació de ser independents, necessitem tenir una economia real i una sobirania alimentària per poder menjar bé i barat", apunta. "Quan no quedin ramaders a Catalunya, el problema el tindrà el consumidor", avisa aquest professional.

stats