Dossier 04/07/2012

Una reforma que només beneficiarà els turistes

Thaïs Gutiérrez
2 min
Una de les terminals de creuers del port de Barcelona.

BARCELONA.La liberalització d'horaris comercials beneficiarà, si tira endavant, els turistes que visiten Barcelona, especialment els creueristes, segons els experts i els professionals del sector. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, va reconèixer ahir que el turisme és "l'únic sector que podria veure's beneficiat" per una reforma que s'ha criticat molt des de la Confederació.

Francesc Uroz, director de l'Escola de Turisme de la UAB, apuntava que a Barcelona podria funcionar el model dels municipis declarats turístics, com Figueres, Lloret i Salou. "Barcelona podria establir àrees delimitades on hi hagués liberalització d'horaris", diu Uroz, i posa d'exemple el passeig de Gràcia o la rambla de Catalunya. "Els russos, els xinesos i els nord-americans són els turistes que més vénen a Barcelona a comprar", diu Lluís Vendrell, president de Barcelona Shopping Line, que critica que "la liberalització d'horaris comercials s'ha fet sense consens" i demana que es doni veu "als interessats, tenint en compte les peculiaritats de les diferents zones de la ciutat".

Els experts coincideixen que els turistes més beneficiats per la liberalització dels horaris seran els creueristes. L'any passat van arribar a Barcelona 2,5 milions de turistes d'aquest tipus i hi van deixar 300 milions d'euros, segons dades del port de la capital. Com que la meitat no van fer nit a la ciutat, Uroz destaca que "quan arriben un diumenge o festiu són una oportunitat perduda per als negocis i seria interessant que trobessin alguna botiga oberta". En aquesta línia, Bernardo Echevarría, director general de Costa Cruceros a Espanya i Portugal, va reconèixer ahir a l'ARA que "trobar comerços oberts els diumenges podria ser un valor afegit per al creuerista".

Francesc Valls, catedràtic d'Esade, comentava ahir que es podria estudiar la possibilitat d'establir una "zona concreta de la ciutat" amb horaris liberalitzats "i satisfer així les demandes dels turistes", però va defensar la llei d'horaris comercials actuals per a la resta de la ciutat.

stats