CRISI SANITÀRIA, L’ATENCIÓ ALS PACIENTS
Dossier 22/10/2014

Romero es cura i allunya el fantasma de l’Ebola

La prova definitiva confirma que l’auxiliar d’infermeria ja no té el virus, però haurà de continuar ingressada al Carlos III

Elisabet Escriche
4 min
Romero es cura i allunya el fantasma de l’Ebola

BarcelonaDesprés d’estar quinze dies aïllada i témer per la seva vida, l’auxiliar d’infermeria Teresa Romero ha superat l’Ebola. “Es compleixen els criteris de curació determinats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)”, va anunciar ahir el cap de la unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Carlos III de Madrid, José Ramón Arribas. La pacient va tornar a donar negatiu en la quarta anàlisi consecutiva que se li va fer, cosa que vol dir que ja no hi ha presència del virus a la sang.

L’equip mèdic es va mostrar molt prudent davant de les preguntes dels periodistes sobre si ja es podia considerar que Romero estava totalment recuperada. “La notícia avui és que ha superat el virus”, va insistir Arribas. Sobre les possibles seqüeles, el cap de la unitat de malalties infeccioses va deixar clar que “mana l’evolució clínica”. “Pot tenir alteracions, però els pacients d’Ebola es poden recuperar completament i portar una vida normal”, va deixar clar. Romero ha rebut un tractament experimental, en què hi ha el plasma d’una malalta que ha superat l’Ebola i un antiviral, del qual els metges no van donar detalls per preservar la intimitat de la pacient. Tampoc van voler revelar si l’auxiliar d’infermeria serà traslladada a una altra planta del centre. Hores abans, però, sí que ho va confirmar la portaveu de la família, Teresa Mesa, que va explicar que Romero estarà ingressada durant dues o tres setmanes més.

La portaveu de la família va avançar també que l’auxiliar d’infermeria col·laborarà en la investigació per determinar quina va ser la causa del seu contagi. Segons Mesa, Romero insisteix que va seguir correctament el protocol i que no té cap noció, a diferència del que van assegurar portaveus de l’Hospital Carlos III, d’haver-se tocar la cara amb un guant en el moment de treure’s el vestit de protecció amb el qual havia accedit a l’habitació del missioner Manuel García Viejo, mort el 25 de setembre passat a causa del virus. Mesa va anar més enllà i va assegurar que l’auxiliar d’infermeria no recorda haver tingut “cap entrevista” en què reconegués que hauria fet aquest gest. “Té molt clar el que va fer perquè recorda l’abans i el després del que ha passat”, va insistir Mesa. Tot i així, Romero s’ha mostrat disposada a col·laborar en la investigació que determinarà què va fallar en el protocol.

Ja sap que el seu gos és mort

L’auxiliar d’infermeria també s’ha mostrat disposada a donar plasma per a la recuperació de possibles pacients, un oferiment que l’equip mèdic que l’està tractant no va voler confirmar. La portaveu de la família va detallar que Romero està “molt prima” i que té moments de “desesperació”, però que en general el seu estat anímic és “força bo”. L’auxiliar d’infermeria no és conscient del ressò mediàtic que ha tingut el seu cas perquè només llegeix revistes, però ahir es va assabentar que el seu gos havia sigut sacrificat. L’hi va comunicar el seu marit, Javier Limón, per telèfon. “Tots dos s’han posat a plorar, però sembla que ho ha encaixat millor ella que la seva parella”, va explicar Mesa.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, va mostrar ahir, a través de la xarxa social Facebook, la seva “alegria” per la curació de l’Ebola de l’auxiliar d’infermeria. Mato va lloar, quinze dies després que Romero ingressés a l’hospital, la “generositat i l’esforç” de la pacient. “És un exemple per a tots”, va expressar Mato en un missatge que va fer extensiu a tots “els professionals sanitaris que l’han atès i als que treballen cada dia per preservar la salut dels ciutadans”. La ministra i el conseller de Sanitat de Madrid, Javier Rodríguez, han estat assenyalats per la seva gestió davant d’aquest primer cas d’Ebola a l’Estat. Rodríguez va haver de demanar disculpes tant per carta com en el ple de l’Assemblea de Madrid a l’auxiliar d’infermeria per haver assegurat que per posar-se el vestit de protecció contra l’Ebola no era necessari tenir un màster o que la treballadora sanitària no devia trobar-se tan malament si quan ja tenia febre va anar a la perruqueria.

Tot i la curació de Romero, la crisi de l’Ebola encara no està superada. Segons els criteris de l’OMS és necessari que passin 42 dies per donar per superat el virus en un país. L’estat espanyol estarà lliure el 2 de desembre si no hi ha més casos. “Són 42 dies des de la recuperació de l’últim pacient”, va concretar el cap de la unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Carlos III. Pel que fa a les persones de l’entorn de l’auxiliar d’infermeria considerades “d’alt risc” i que també estan ingressades al centre hospitalari, com el seu marit, està previst que siguin donats d’alta entre demà i dilluns.

Protocol activat a Salou

Coincidint amb la curació de l’auxiliar d’infermeria, els Bombers de la Generalitat van activar ahir preventivament el protocol intern després que aquest dimarts al matí aparegués surant a la platja de Llevant de Salou el cadàver d’un home subsaharià a qui no s’ha pogut identificar ni determinar la seva procedència. L’autòpsia haurà de determinar les causes de la mort de l’home. Pel que fa als uniformes de protecció utilitzats, amb els quals han treballat els equips d’emergència per precaució, han quedat precintats i dipositats a la seu del 112.

stats