Mercat laboral
Economia 21/06/2021

El 40% dels treballadors de la Generalitat són temporals

La taxa supera la meitat de la plantilla al departament d'Administració i Serveis, de Justícia i de Salut

2 min
La Generalitat no tindrà un control horari dels funcionaris que teletreballin

BarcelonaHi ha unes 120.000 persones que treballen a l'administració pública catalana sense contracte fix. La majoria són empleats de la Generalitat de Catalunya, on la taxa de temporalitat supera el 40%. Ho ha denunciat aquest dilluns CCOO de Catalunya, que ha volgut aprofitar la coincidència entre la renovació dels òrgans directius encarregats d'aquesta qüestió dins el sindicat i que hi ha un nou Govern per denunciar la situació i rescatar les demandes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, calculen que a la Generalitat hi ha uns 70.000 treballadors temporals i que són més de la meitat de la plantilla en segons quins departaments. A l'administració de Justícia, per exemple, el 50% dels treballadors són interins, una taxa que s'enfila fins al 82% en el cas de les dones; al departament encarregat de l'Administració i els Serveis, entre personal interí i laboral temporal sumen el 52% del total dels treballadors, i la situació és encara una mica pitjor al departament de Salut, on la taxa és de gairebé el 56%. 

Però, més enllà de la Generalitat, segons les dades del sindicat el problema persisteix en altres administracions. Hi ha uns 25.000 treballadors temporals en institucions públiques que depenen de la Generalitat com ara l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), Ferrocarrils (FGC) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Hi ha prop de 21.500 persones en aquesta situació a escala local (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) i unes 3.000 a les universitats públiques, on a més no s'ha tingut en compte el professorat associat, que està una situació molt particular.

"Hem arribat a aquesta situació per l'incompliment bàsic de l'empleat públic", ha resumit Manel Pulido, coordinador de l'àrea pública del sindicat. Segons ha explicat, el 2016 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va forçar el govern espanyol a abordar la qüestió i arran d'això es van signar tot un seguit d'acords. Els pactes "s'han hagut de concretar amb múltiples administracions públiques, i la majoria no s'han pres com un objectiu seriós posar fi a aquesta temporalitat".

La via judicial, descartada

L'aspiració del sindicat és que la taxa de temporalitat baixi al 8% i considera que, per tant, s'haurien de convocar unes 100.000 places a l'administració pública catalana els pròxims anys. Això sí, la fórmula amb què confien per fer realitat l'objectiu és la negociació sindical i no la via jurídica, que consideren inviable.

En aquesta línia, una de les demandes principals ha sigut la convocatòria immediata de la Mesa General de Negociació de l'Empleat Públic de la Generalitat. En primer lloc, i en paraules del nou secretari de polítiques públiques de CCOO, Manel Fages, per discutir "la gravetat de la situació de la temporalitat a l'ocupació pública". I, després, per abordar les retribucions del 2021 i les pagues extres pendents des de fa anys. "Hi ha temes que no poden esperar més", ha resumit Fages.

stats