Finances

8.000 milions: el BBVA torna a batre el seu rècord de beneficis

L'entitat bancària busca acontentar als accionistes amb més dividends i recompra d'accions per valor de 4.000 milions d'euros

3 min
El president del BBVA, Carlos Torres, i el conseller delegat, Onur Genç durant la presentació de resultats.

MADRID / BARCELONA"Hem de deixar de veure com una cosa dolenta que les empreses siguin rendibles". Aquesta ha estat una de les frases més repetides pel president del BBVA, Carlos Torres, durant la presentació aquest dimarts dels resultats del banc el 2023. Torres ho ha dit després que l'entitat d'origen biscaí hagi anunciat un nou rècord històric de beneficis: 8.019 milions d'euros, un 26,1% més en comparació amb el 2022, tal com ha informat el banc a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el 2023 va ser un any molt bo per al BBVA que, com el sector en general, ha vist en la pujada agressiva dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu un baló d'oxigen per als seus comptes. Va ser un any en el qual les entitats financeres no van estar exemptes de maldecaps reputacionals, començant per la poca remuneració dels dipòsits, però també per les seves queixes a l'hora de pagar l'impost extraordinari a la banca aprovat pel govern espanyol el 2022 i prorrogat fins al 2025.

Amb els resultats d'aquest dimarts (és la primera vegada que el BBVA situa els beneficis per sobre del llindar dels 8.000 milions), l'entitat ha complert amb escreix les seves previsions, que situaven els beneficis anuals al voltant dels 7.900 milions d'euros. De fet, la borsa ha reaccionat amb una alça que a mitja tarda d'aquest dimarts superava el 6%.

El banc que presideix Torres no ha dubtat a buscar el somriure dels accionistes, a qui millorarà la remuneració. En concret, el BBVA ha avançat que repartirà un dividend complementari: en total hi destinarà 4.000 milions d'euros. L'any passat va repartir dividends per valor d'uns 3.000 milions.

L'impacte dels tipus d'interès

L'entitat financera també va millorar un 19,4% el seu marge brut, que va passar dels 24.743 milions d'euros als 29.542. El marge d'interessos va créixer un 20,7% el 2023, fins a arribar als 23.089 milions d'euros.

Per altra banda, el banc biscaí també ha destacat l'augment de clients. El grup va arribar als 71,5 milions de clients "actius", un 6,3% més que l'any 2022. Pel que fa a l'activitat comercial, va incrementar la concessió de crèdit un 5,7% en comparació amb el 2022, sobretot gràcies als préstecs a particulars (7,2%), i la cartera hipotecària va augmentar un 2% i el crèdit a empreses un 3,2%.

Pel que fa a la rendibilitat sobre recursos propis (ROE), va tancar l'any en el 16,2%, mentre que la rendibilitat sobre el capital tangible (ROTE) es va situar en el 17%, en tots dos casos uns tres punts per sobre de l'any 2022. Per ara, el BBVA ha estat l'única entitat que ha reconegut que els els seus nivells de rendibilitat no estan per sota del cost de capital (el retorn que un accionista espera obtenir pels diners que ha deixat al banc).

Creixement a tots els mercats

Aquest creixement l'han impulsat sobretot Espanya i Mèxic. En el primer cas, els beneficis s'han disparat un 65%, dels 1.667 milions d'euros als 2.755. A Mèxic, els guanys també han augmentat: el 2022 es va registrar un benefici de 4.562 milions d'euros, el 2023 s'ha incrementat fins als 5.340, un augment del 17,1%. A Turquia, l'augment interanual encara ha estat més moderat (4,6%) i s'han registrat uns beneficis de 528 milions. En canvi, a l'únic lloc on el banc ha empitjorat els guanys ha estat a l'Amèrica del Sud (-16,9%), on el BBVA ha passat de tenir uns beneficis de 738 milions d'euros a guanyar-ne 613.

"L'expectativa és seguir creixent encara més", ha afirmat el conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, en roda de premsa aquest dimarts. Respecte al fet d'haver d'afrontar de nou l'impost extraordinari a la banca, Torres ha reiterat el seu rebuig al tribut: "És una mesura contraproduent i no té cap sentit", ha dit.

Pendents del cas Villarejo

El BBVA el continua perseguint el cas Tàndem, que investiga els escàndols per espionatge del comissari jubilat José Manuel Villarejo, per encàrrec, suposadament, d'entitats com el banc biscaí. El jutge que ho investiga, Manuel García-Castellon, va imputar com a persona jurídica el BBVA, vol tancar la investigació aquest mateix mes de febrer i decidir si obre o no judici oral i, per tant, a qui fa seure al banc dels acusats.

Sobre què pot passar si això esquitxa algun directiu actual del BBVA, Torres s'ha limitat a dir que el banc no compta amb un mecanisme "automàtic". "No pel fet que hi hagi un judici oral algú deixa de ser idoni per al seu càrrec. Caldrà avaluar les diferents circumstàncies", ha dit.

stats