Economia 24/08/2012

Només cobraran l'ajuda de 400 euros els aturats de llarga durada o els que tinguin càrregues familiars

El govern espanyol tindrà en compte els ingressos dels familiars en les ajudes de 400 euros per als aturats. El pla Prepara va caducar el dia 15 i avui s'ha renovat de manera retroactiva

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol ha endurit aquest divendres l'accés a les ajudes de 400 euros durant sis mesos per als aturats que han esgotat la prestació, un pla que ha renovat de manera retroactiva després que caduqués el dia 15.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha dit, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que es tindran en compte, tal com volia el PP, els ingressos –no el patrimoni– dels avis, pares o fills de l'aturat. Si la suma de totes les rendes familiars dividida per tots els membres familiars que visquin junts supera els 481 euros, el 75% del salari mínim, l'aturat no cobrarà l'ajuda de 400 euros perquè així "tots els ciutadans guanyen en equitat". A més, només podran accedir al programa els aturats de llarga durada (que hagin estat desocupats 12 mesos dels últims 18). Però si són aturats de poca durada però amb càrregues familiars sí que podran accedir-hi.

També ha confirmat l'augment de 399 a 450 euros de les ajudes per als aturats amb dues càrregues familiars a banda de la parella. La ministra ha declinat fer cap estimació del nombre de persones que deixaran de cobrar les ajudes però ha insistit que el cost total no creixerà. Els canvis, però, només seran efectius per als nous beneficiaris no per als que l'estan cobrant actualment.

La ministra ha posat d'exemple el cas d'un beneficiari que vivia amb els seus pares que tenen un sou conjunt de 8.000 euros i ha assegurat que calia "reorientar-lo perquè vagi als que realment necessiten l'ajuda del govern" i millorar la formació, reinserció laboral i coordinació amb les comunitats autònomes.

En aquest sentit, ha assegurat que els resultats actuals són "decebedors" perquè dels 500.000 beneficiaris, d'ençà que el pla es va crear el 2009, només 300.000 han cobrat l'ajuda durant sis mesos, i d'aquests només el 30% han trobat feina. Dels que han trobat ocupació, el 82% han aconseguit una feina de menys de dos mesos, i un 0,95%, contractes indefinits.

stats