Economia 14/01/2013

Acaba sense acord la reunió entre la direcció i els sindicats de Nissan

L'empresa ha presentat als treballadors una altra proposta de sou per als nous contractats, però manté l'escala salarial. Els sindicats estudiaran la proposta i es tornaran a reunir dimecres

Efe
2 min

BarcelonaLa reunió que han mantingut aquest dilluns la direcció i els sindicats de la planta de Nissan de la Zona Franca ha acabat sense un acord per rebaixar els costos i per permetre l'assignació d'un nou turisme. Ambdues parts s'han emplaçat a una reunió dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Nissan ha plantejat als sindicats una altra proposta salarial per als nous contractats, però fonts sindicals han explicat a EFE que el plantejament de Nissan no ha variat substancialment, perquè continua pretenent aplicar una doble escala salarial a canvi de fabricar un vehicle a Barcelona que generaria 1.000 llocs de treball.

Aquestes fonts han precisat que Nissan proposa ara una reorganització de les categories professionals actuals (graus) per reduir-les d'onze a sis, de manera que la forquilla de salaris que conté cadascuna sigui més àmplia.

Nissan continua volent que els nous contractats comencin cobrant 19.900 euros bruts a l'any, però en lloc de passar en set anys als 29.000 (sense actualitzacions de l'IPC), la companyia ofereix començar en aquests 19.900 euros i, en cinc anys arribar als 25.500, i que a partir d'aquí el sou pugui actualitzar-se amb l'IPC.

Com que la forquilla de salaris continguts en cada grau seria més àmplia, a partir dels cinc anys els nous contractats també podrien augmentar-se el sou dins d'aquesta categoria si l'empresa ho considera oportú.

Fonts de SIGEN-USOC, el primer sindicat de la planta, han assegurat que els quatre sindicats estudiaran demà a fons la proposta, si bé sospiten que l'empresa no ha fet amb prou feines concessions, sinó que ha canviat les formes de la proposta i n'ha mantingut el fons.

De la seva banda, fonts de Nissan han subratllat que la companyia serà "flexible" en el com, però "no en el què"; és a dir, la rebaixa de costos que pretén, i han admès que el punt clau de la negociació continua sent la doble escala salarial que vol implantar.

Nissan i els sindicats han reprès aquest matí el diàleg, amb la mediació de la Generalitat, per intentar un acord sobre el pla de competitivitat que exigeix la companyia japonesa a la planta de la Zona Franca de Barcelona.

La doble escala salarial

Nissan continua reclamant als sindicats que acceptin una doble escala salarial per als nous contractats, a canvi de produir a Barcelona un turisme que comportaria la contractació de 1.000 persones i una inversió de 130 milions a la fàbrica de Barcelona.

Després de la reunió d'avui, sol·licitada per la Generalitat, els sindicats analitzaran demà la proposta de l'empresa i la previsió és que totes les parts tornin a reunir-se dimecres.

CCOO va presentar la setmana passada a la direcció de Nissan una proposta amb la qual pretenia desbloquejar la negociació sobre el pla de competitivitat.

CCOO acceptava la doble escala salarial que planteja la multinacional nipona, però a canvi proposava reduir en aquesta mateixa proporció el temps de treball dels nous contractats, que haurien de rebre, com a compensació, formació per part de l'empresa en les hores que deixarien de treballar.

De la seva banda, SIGEN-USOC, el primer sindicat, ha fet públic avui un comunicat en el qual remarca que només avalarà un acord que garanteixi a l'actual plantilla que no s'aplicaran mesures traumàtiques a mig termini, que augmenti el nombre de treballadors indefinits i que garanteixi l'ocupació per als pròxims anys, tant als temporals com als indefinits.

stats