Economia 14/12/2015

Amazon crearà al Prat un centre logístic que podrà ocupar 2.000 persones

El líder mundial del comerç electrònic paga 30M€ pels terrenys, on podrà aixecar un centre que pot arribar a triplicar el que la companyia té a Madrid

Xavier Grau / àlex Font Manté
3 min
Amazon ja té a Madrid les oficines centrals a Espanya i un centre logístic.

BarcelonaL'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha signat aquest dilluns l'adjudicació d'una parcel·la de 15 hectàrees del Prat de Llobregat a Amazon, el gegant mundial del comerç electrònic, per 30 milions d'euros. Amazon vol construir en aquests terrenys un dels seus principals centres logístics del sud d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia va presentar per aquests terrenys el passat octubre, en plena ressaca electoral del 27-S a Catalunya i mentre la suposada fuga d’empreses estava en la primera línia mediàtica. La Generalitat havia rebut dues ofertes més pel terreny, que està a tocar de l’Aeroport del Prat, però d’un import més baix. El terreny té 150.000 metres quadrats però, segons va informar l’Incasòl, s’hi poden construir fins a 210.000 metres quadrats. Amazon preveu que, com a mínim, el centre logístic sigui tan gran com el que s’està completant a Madrid (que tindrà 75.000 metres quadrats quan s’acabin les obres d’ampliació que s’hi estan fent actualment). Tenint en compte que al centre de Madrid hi treballaran unes 2.000 persones quan s’hagi ampliat, aquest també és un horitzó plausible de persones ocupades al centre de Barcelona.

De totes formes, hi ha diverses variables que s’ha de tenir en compte. D’una banda, que el centre del Prat està preparat per ser més gran que el madrileny i, per tant, podria donar feina a més treballadors. Els 210.000 metres quadrats edificables que hi ha als terrenys d’El Prat tripliquen els que del centre madrileny. Però més metres no implica necessàriament més empleats. Dependrà del tipus de producte que allotgi el magatzem. Aquesta és una de les variables que Amazon encara ha de definir. De fet, la companyia no vol donar detalls com aquest fins que no definieixi com serà el centre.

Terrenys de l'Incasòl adjudicats a Amazon per fer un gran centre logístic. /ACN

A Europa hi ha 29 centres logístics d’Amazon, la gran majoria concentrats al Regne Unit, Alemanya i França. A Espanya només n’hi ha un, però l’augment de les compres a través d’internet ha fet que la companyia vegi necessari crear-ne un altre. El centre de Barcelona donarà servei a Espanya i al sud de França, però la forma com treballa Amazon (sense centres logístics concentrats exclusivament en una zona geogràfica) fa preveure que també servirà de base per a la resta d’Europa.

A més d’estar a tocar de l’Aeroport del Prat, el futur centre logístic està molt a prop de la ciutat, i aquest pot haver estat un punt molt important per a Amazon, que té com a prioritat la reducció dels temps d’entrega dels seus paquets. El repartiment de les compres en el mateix dia és una tendència a l’alça en tot el sector del comerç electrònic (en el darrer any han nascut a Barcelona moltes start-ups especialitzades en entregar la compra pocs minuts després d’adquirir-la en una web).

Complicacions polítiques

L’interès d’Amazon es va destapar el març de l’any passat, quan el govern central ho va filtrar a alguns mitjans tot i l’existència d’un acord de confidencialitat. Aquesta filtració no va fer perillar la inversió, però sí que va ser molt mal vista per al gegant nord-americà amb seu a Seattle. Des de llavors, el secretisme i els rumors han acompanyat aquesta operació.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va celebrar ahir aquesta “nova inversió estrangera d’una gran multinacional prop del Prat” i va indicar que aquesta implantació deixa clar que és “radicalment fals” que la inversió estrangera estigui fugint de Catalunya “com a conseqüència del procés”.

Al contrari, el president va dir que s’està arribant a “xifres rècord d’inversió estrangera” i que això indica que “estem ben posicionats i tenim futur”. Mas també va recordar que la inversió comportarà la creació d’ocupació i que ajudarà a deixar enrere la crisi econòmica.

L’històric alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor (d’ICV), va mostrar la seva satisfacció pel treball realitzat del consistori i l’Incasòl durant els últims dos anys “fins a concretar-se en una inversió molt important d’una multinacional” que representa, va dir, “una oportunitat per a l’activitat econòmica i concretament per a la creació de llocs de treball, principal objectiu que tenim”.

Segons el seu parer, la situació estratègica del Prat ha estat determinant en l’elecció de la companyia. “A partir d’ara confio que es pugui concretar el projecte industrial d’inversió i treballarem perquè es pugui concretar l’operació”, va dir.

Per la seva part, els sindicats CCOO i UGT van afirmar que estaran ‘’alertes’’ a la contractació laboral que ofereixi Amazon, una companyia que en els darrers temps ha rebut acusacions per posar molta pressió als eus treballadors.

stats