Economia 02/05/2013

Mas-Colell admet que és possible acabar l'any sense pressupostos

En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller d'Economia acusa l'oposició de fer "una política de baixa volada" exigint la configuració d'uns comptes que després qualificaran "d'impresentables"

Ara
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, assegura que el Govern de la Generalitat no presentarà els pressupostos del 2013 fins que no sàpiga "exactament" la xifra de dèficit a la qual s'ha d'atendre i la "liquiditat" de la qual disposa, i ha admès la possibilitat d'acabar l'any amb els comptes del 2013 prorrogats. Ho ha dit en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha afirmat que seria una "frivolitat" presentar els pressupostos sense saber el sostre de dèficit, i ha acusat l'oposició de fer "una política de baixa volada" exigint la configuració d'uns comptes que, si s'estructuren al voltant d'un dèficit de l'1,2%, després qualificaran "d'impresentables". El titular d'Economia ha admès la "dificultat" de "funcionar" amb el decret de pròrroga, però ha reconegut que encara seria més difícil fer-ho amb uns pressupostos configurats al voltant d'un sostre de dèficit inassumible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mas-Colell ha recordat que l'1,2% no és una xifra que s'hagi assignat, encara, a Catalunya, i "no l'hem d'assumir com a definitiva", ja que la voluntat del govern espanyol és establir un repartiment asimètric, ha dit. En aquest sentit, ha explicat que el Govern està immers en una "negociació bilateral" amb l'executiu espanyol per establir l'objectiu per a Catalunya, en què ha recordat que la pugna de l'executiu català és aconseguir el sostre d'un terç −ara és menys de la cinquena part, ha recordat−. Tanmateix, el titular d'Economia ha fet una crida a la prudència, i ha recordat que en els processos de negociació "no és bo donar res per pressuposat". Alhora, ha assegurat que no entrarà en el "circ" d'opinar quin ha de ser l'objectiu de dèficit per a cada comunitat autònoma, i ha posat en dubte la metodologia emprada per l'executiu espanyol per fixar els objectius de cada autonomia.

De tota manera, Mas-Colell ha explicat que el punt de partida del repte per a l'any vinent, fins i tot amb el sostre del 2,1% que implicaria l'assumpció d'un terç del dèficit total de l'Estat, continuaria sent d'una retallada de 1.500 milions. Tanmateix, ha matisat que, valorant possibles increments en els ingressos, la tisorada en els pressupostos es podria rebaixar fins a uns 300-400 milions, tal com va avançar el mateix president de la Generalitat, Artur Mas.

A més a més, el conseller d'Economia ha fixat l'objectiu del 2014 a aconseguir que Catalunya rebi "una part més important dels impostos que paguen els catalans", i ha subratllat que, actualment, de tots els augments d'impostos que ha fet el govern espanyol "Catalunya no ha vist res". En aquest sentit, Mas-Colell ha explicat que el model de finançament actual "és tan complex que tot queda neutralitzat", ja que qualsevol augment en la recaptació queda compensat per diversos "mecanismes de compensació" com el fons de suficiència: "Si recaptem més, se'ns treu per una altra banda", ha lamentat.

stats