El jutge imputa exdirectius del BBVA i l'excap de seguretat del banc en el cas de l'espionatge de Villarejo

Cita a declarar l'ex conseller delegat Ángel Cano i l'excomissari de policia Julio Corrochano

La investigació de l’Audiència Nacional sobre el presumpte espionatge que el BBVA hauria encarregat a l’excomissari de policia José Manuel Villarejo avança, tot i que segueix sota secret de sumari. Segons fonts judicials citades per l’agència Efe, el jutge Manuel García Castellón ha imputat l’excap de seguretat del banc, l'excomissari general de la Policia Nacional Julio Corrochano, i l’ex conseller delegat Ángel Cano, a qui ha cridat a declarar aquesta mateixa setmana a petició de la Fiscalia Anticorrupció.

El magistrat també ha imputat set persones més. Són excàrrecs del BBVA que exercien quan Francisco González presidia l’entitat, així com les persones encarregades de fer els pagaments a Villarejo. Ángel Cano va ser el número dos del BBVA del 2009 al 2015. 

L'Audiència Nacional investiga les presumptes irregularitats comeses per Villarejo, a qui el banc havia contractat el 2004 en el marc d'una operació per evitar que la constructora Sacyr aconseguís amb el control del BBVA. L'entitat va abonar 5 milions d'euros a Cenyt, l'empresa de Villarejo. Segons revelacions periodístiques, el polèmic expolicia va espiar polítics, empresaris, banquers, periodistes i, fins i tot, el rei Joan Carles. 

El nom de Corrochano apareix en contractes entre el BBVA i Cenyt i en intervencions telefòniques gravades on ell assegura que "el presi" –en al·lusió a Francisco González– li truca cada 10 o 15 dies per interessar-se per l'encàrrec a Villarejo. Segons aquestes suposades converses, l'aleshores president del BBVA estaria al corrent de l'espionatge.

L'escàndol va provocar que González renunciés al març com a president d'honor de l'entitat, tres mesos després d'haver abandonat la presidència del BBVA. En paral·lel a la investigació judicial, el banc ha posat en marxa una investigació interna per saber per a què es va contractar l'empresa de Villarejo i per quines feines se li van pagar els 5 milions d'euros.