Economia 07/11/2017

El PIB s’enfronta a una amenaça “sense precedents”

El BBVA avisa que l’economia espanyola pot créixer més d’un punt menys el 2018

Júlia Manresa
2 min
port

MadridJust quan la resta d’economies de l’entorn comencen a consolidar un creixement que Espanya ja feia uns anys que registrava, el PIB de l’economia espanyola podria quedar endarrerit a partir de l’any que ve. I no perquè s’aturi la recuperació, sinó per la situació política. Així ho pronostica el centre d’estudis del BBVA, que ahir va actualitzar el seu estudi semestral sobre la situació de l’economia espanyola. Malgrat admetre la dificultat de quantificar l’impacte que pot suposar aquest context, el BBVA Research avisa que el PIB espanyol podria arribar a créixer entre un 0,2% i un 1,1% menys del que ho faria el 2018 si s’allarga la situació d’incertesa a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D’entrada, tenint en compte aquest escenari, els experts d’aquest centre d’estudis han rebaixat del 2,8% al 2,5% la previsió de creixement del PIB espanyol de cara al 2018. I per a aquest 2017 l’han rebaixat dues dècimes, del 3,3% previst al juliol fins al 3,1% actual.

Per intentar posar xifres a aquest impacte, el BBVA ha construït un índex que mesura directament l’evolució del nivell d’incertesa de l’economia catalana. Segons aquesta magnitud, a l’octubre l’economia catalana va marcar un rècord superior al que es va viure durant la continuïtat del govern espanyol en funcions. Com aclaria ahir el responsable d’anàlisi macroecònomica del BBVA Research, Rafael Domènech, l’impacte que pot provocar la situació actual en el conjunt de l’economia estatal és molt significatiu i sense exemples similars en la història recent: “No tenim precedents que una tensió tan elevada originada en una comunitat autònoma tingui un efecte tan elevat sobre l’economia espanyola”, apuntava, i recordava que Catalunya és el 20% del PIB.

També va insistir, però, que l’impacte dependrà fonamentalment de la intensitat, la durada i l’efecte contagi que pugui tenir en el conjunt de l’economia. El que sí que van descartar va ser una possible recessió econòmica per a Catalunya. La pèrdua de creixement seria unes dècimes superior a Catalunya que a Espanya, però sense preveure retrocés. De fet, els experts del BBVA van concloure que les conseqüències es començarien a notar el 2018.

Però si l’economia espanyola ja creix menys de l’esperat és perquè aquest any ha patit una lleugera frenada d’intensitat, principalment perquè les exportacions s’han debilitat de manera “inesperada”, s’ha invertit menys en béns d’equip i maquinària i el consum de les famílies ha sigut més baix. A més, el BBVA avisa que el que és un sector clau de l’economia, el turisme, comença a presentar símptomes de saturació, sobretot allà on és més important, a la costa.

Els càlculs d’altres institucions

Airef

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) és un dels organismes més pessimistes. Segons l’estudi que va emetre la setmana passada, en un escenari en què la tensió i la incertesa s’allarguin el PIB català podria perdre un màxim de 2,7 punts de creixement durant el 2018. Aquesta retallada suposaria l’entrada en un estancament econòmic.

Banc d’Espanya

La setmana passada va ser el Banc d’Espanya el que va publicar un informe en què calcula que la crisi política catalana pot tenir un cost d’entre 3.300 i 27.000 milions d’euros fins al 2019, en funció de diferents escenaris. Preveu un impacte en el PIB d’Espanya d’entre 3 dècimes i 2,5 punts entre finals del 2017 i el 2019 si persisteix la crisi política a Catalunya.

stats