06/01/2013

Bankia prepara l'ajust final a costa del petit accionista

2 min

BARCELONALa primera setmana de Bankia fora de l'Íbex-35 ha obert un fil d'esperança als 350.000 petits accionistes, perquè ha acabat amb una revalorització del 52,2% en els tres últims dies, que es va tancar divendres a 0,6 euros per acció. Però aquesta valoració de mínims queda molt lluny dels 3,75 euros amb què Bankia va debutar a la borsa el 20 de juliol del 2011, amb què les accions han perdut el 90% del seu valor. La dimissió de Rodrigo Rato el maig de l'any passat i la immediata intervenció del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) van precipitar la cotització a l'abisme (vegeu el gràfic).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'última esperança de l'entitat financera que ara presideix José Ignacio Goirigolzarri passa per refundar-se a través d'una macroampliació de 10.700 milions d'euros que durant el gener o el febrer convertirà en capital els bons convertibles (CoCos) que ja ha aportat el mateix FROB a partir de les ajudes europees. Aquest sistema d'enginyeria financera és possible que acabi amb el que s'entén com una operació acordió. Això significa que es reduirà el nominal de les accions (ara és de dos euros) per restablir l'equilibri patrimonial (el mateix Banc d'Espanya va detectar un valor negatiu per a BFA-Bankia de 10.444 milions), que es compensarà amb la injecció dels diners públics. Bankia quedaria sanejada, amb l'esperança d'una segona vida a la borsa i la possibilitat del retorn del valor a l'Íbex, però el càstig per als petits accionistes seria doble, perquè perdrien bona part del valor dels seus títols i perquè la participació del FROB passaria a ser molt majoritària. El hòlding BFA (propietat el 100% del Banc d'Espanya) disposa actualment del 48% del capital de Bankia, percentatge que es multiplicaria amb la injecció de capital.

Preferents i opa d'exclusió

Hi hauria un segon patiment per als minoritaris, perquè cal trobar una solució per als 6.900 milions en participacions preferents, que amb una quitança de l'ordre del 30% passarien també a ser accions. S'hauria de fer una altra ampliació de capital, cosa que implicaria una nova dilució per a l'accionista. Així, potser seria millor plantejar una opa d'exclusió per part del mateix FROB i que Bankia abandonés la borsa. Aquest rumor ha circulat els últims dies entre els analistes i, de fet, ha animat algunes revaloritzacions de les accions.

Segons el director d'anàlisi de Capital Bolsa, Juan Carlos Castillo, "la situació dels actuals accionistes és molt complicada, amb una alta probabilitat que la seva participació es dilueixi per sobre del 95%". D'una manera similar es va expressar el gestor de carteres d'Interbrokers, Fernando Espinosa, que assegura que el valor de Bankia es podria situar a 0,10 euros al final de l'ajust previst.

Amb tot, també hi ha lloc per a l'optimisme. Juan Carlos Castillo va afirmar que "un cop fetes les operacions de sanejament, és possible que la penalització del mercat atorgui una interessant oportunitat de compra als nous accionistes, i en el futur, a noves entitats que puguin entrar en el capital".

stats