Economia 12/09/2012

Barcelona, capital del vehicle elèctric aquesta setmana

El saló Expoelèctric inclou una exhibició de vehicles, taules d'experts i ofereix al públic provar diferents vehicles elèctrics dissabte a l'Arc de Triomf de Barcelona

Ara
3 min
Cotxes elèctrics en proves durant l'edició d'Expoelèctric 2011

BarcelonaAcostar els automòbils i les motocicletes elèctriques als ciutadans per ajudar a impulsar la venda d'aquest tipus de vehicles, encara molt minoritaris, és el principal objectiu del saló Expoelèctric Fórmula-e, que vol convertir Barcelona en la capital de la mobilitat sostenible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del 14 al 21 de setembre, es posa en marxa la segona edició del saló, que es presenta com l'esdeveniment més gran de vehicles elèctrics del sud d'Europa i que pretén, entre d'altres objectius, mentalitzar i normalitzar una tecnologia emergent al panorama de la mobilitat futura.

L'encara limitada autonomia dels vehicles elèctrics i la xarxa encara escassa de punts de recàrrega són els principals reptes en què caldrà treballar conjuntament des del sector, els experts i les administracions, han defensat aquest dimecres els organitzadors d'Expoelèctric.

De fet, del començament d'any ençà a Espanya s'han matriculat només 377 cotxes elèctrics i 24 furgonetes d'aquestes característiques, fet que suposa un percentatge molt petit, un 0,05% del total.

A més, dels 4.000 models de vehicles que hi ha al mercat només una trentena utilitza aquest tipus d'energia no contaminant, mentre que els models de cotxes híbrids han passat de 35 a 58 entre el 2010 i el 2012, segons dades facilitades pel degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics de Barcelona, Joan Ribó.

Durant la presentació del saló, el director d'Expoelèctric, Ramon Caus; la directora de l'Institut Català d'Energia de la Generalitat (ICAN), Maite Masià; i la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Sònia Recasens, han subratllat la importància de promoure els beneficis de la mobilitat elèctrica entre la ciutadania i d'impulsar la investigació en la indústria per superar els reptes plantejats.

El saló arrencarà aquest pròxim divendres, 14 de setembre, amb un programa d'activitats lúdiques i divulgatives, gratuïtes per als ciutadans, entre les quals destaca una caravana de fins a un centenar d'aquests vehicles i la possibilitat de provar bicicletes, motocicletes i cotxes amb aquesta tecnologia.

Quatre caravanes que partiran al mateix temps de quatre punts diferents de Catalunya convergiran divendres a l'Arc de Triomf de Barcelona, on els vehicles estaran exposats davant els ciutadans.

Es podran provar els vehicles

L'endemà, s'obrirà una jornada de proves perquè qui ho desitgi pugui experimentar la conducció d'un vehicle elèctric, d'emissions zero, i conèixer els nous models de les principals marques del sector com el Renault Twizy, el SEAT Altea XL Electric Ecomotive, el Nissan Leaf o el Peugeot iOn.

El saló serà un punt de trobada per a experts i marques que mostraran els seus últims models i tecnologies relacionades amb aquesta mobilitat elèctrica.

El diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, ha reclamat un pla "renove" a nivell europeu per fomentar el vehicle elèctric i impulsar-ne les vendes.

La campiona del món de trial i doble campiona del Ral·li Dakar, Laia Sanz, participarà al circuit infantil de trial organitzat per l'empresa Gas Gas, amb motos infantils cent per cent elèctriques, mentre que els dies 21 i 22 es duran a terme unes jornades que reuniran experts del sud d'Europa.

El certamen ha organitzat també el 16 de setembre un campionat de conducció eficient a Terramar, a Sitges (Garraf).

La ciutat acollirà el congrés mundial

Recasens ha recordat que Barcelona acollirà al novembre del 2013 un congrés mundial del vehicle elèctric i que la capital catalana ja ocupa el lloc número deu en urbs que promouen l'energia elèctrica.

Aquesta posició l'ha aconseguit, segons que ha explicat, gràcies a iniciatives com la reducció del 75% de l'impost de matriculació per als vehicles elèctrics o aprovant ordenances per garantir llocs de recàrrega als aparcaments públics i privats.

stats