BORSA

El 'precipici fiscal' americà s'allunya i dispara l'Íbex-35

El mercat del deute no es relaxa i la prima de risc continua enganxada prop dels 450 punts

L'Íbex-35 s'ha disparat aquest dilluns un 2,31%, fins als 7.763,80 punts. El vol alcista del principal selectiu espanyol i de les principals borses europees s'ha produït gràcies a l'optimisme destil·lat de les declaracions del reelegit president, Barack Obama, que anunciava divendres passat que s'iniciava un " procés fructífer que reduirà el dèficit de manera equilibrada " .

D'aquesta manera, el president dels EUA vol acostar posicions entre demòcrates i republicans per evitar un 'precipici fiscal'.

De les principals borses europees, Espanya ha estat la que menys ha pujat. Un dels motius de la desacceleració ha estat la publicació de les dades de morositat de les entitats financeres per part del Banc d'Espanya. Els bancs, les caixes, les cooperatives i els establiments financers de crèdit que operen a Espanya han registrat al setembre una morositat del 10,71%, el quart rècord consecutiu, amb un volum de 182.226 milions d'euros en crèdits dubtosos.

En qualsevol cas, els valors que més han pujat al selectiu de referència espanyol han estat Mapfre, que ha pujat un 5,37%, Mediaset, que ha crescut un 5,00%, i FCC, que s'ha inflat un 3,65%.

Per contra, els valors que més han baixat aquest dilluns han estat Abengoa, que ha caigut un 4,09%, Dia, que s'ha rebaixat un 1,76%, i Amadeus It Holding, que s'ha precipitat un 0,45%.

La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– ha quedat fixada en els 454 punts bàsics a les portes d'una venda de bons del Tresor Públic espanyol. Els pròxims dimarts i dijous, el Tresor emetrà lletres a dotze i divuit mesos , i una altra emissió d'obligacions per al 2013, després que ja hagi completat les seves necessitats de finançament a mitjà i llarg termini per a aquest any .

El rendiment del bo a 10 anys s'ha pagat al 5,90%, mentre l'alemany s'ha situat en l'1,36%.

Els principals selectius europeus també han encetat la setmana amb guanys. L'índex Euro Stoxx ha pujat un 2,80%, Frankfurt un 2,49%, París un 2,93%, Milà un 3,05% i Londres un 2,36%.

Republicans i demòcrates allunyen la tempesta financera

" La meva esperança és que aquest serà el començament d'un procés fructífer perquè puguem arribar a un acord que reduirà el dèficit de manera equilibrada " . Aquestes van ser les paraules amb què Barack Obama, recent reelegit president dels EUA, va posar fi a la tendència baixista del selectiu de referència mundial, Wall Street, que feia quatre jornades consecutives que tenia pèrdues.

Les paraules d'Obama van ser avalades pel secretari del Tresor dels Estats Units d'Amèrica , el demòcrata Timothy Geithner , que divendres passat va afirmar que seria " factible " arribar a " un acord en les pròximes setmanes " per evitar el temut ' precipici fiscal ' .

Geithner va caricaturitzar el 'precipici fiscal' com un "núvol gegant d'incertesa que amenaça l'economia americana". En aquest sentit, sense un acord entre els dos partits principals , hi hauria una pujada d'impostos i retallades massives, d'almenys 500.000 milions de dòlars, a partir del gener vinent , fet que els economistes ja han advertit que provocaria que els EUA tornessin a entrar en recessió a la primera meitat del 2013 .

La líder de la minoria demòcrata a la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, va remar en sentit contrari i va assegurar de manera contundent que rebutjaria un acord per evitar el 'precipici fiscal' si no incloïa un augment d'impostos als més rics.


Optimisme a Grècia

El rescat de l'Eurogrup sobre Grècia és un front obert que està previst que es resolgui a partir de demà. El titular econòmic de Grècia, Yannis Sturnaras, ha viatjat aquesta tarda per la reunió extraordinària de ministres de Finances de l'Eurogrup que tindrà lloc demà a Brussel·les.

L'optimisme grec per rebre la concessió del nou tram d'ajudes xoca amb les últimes declaracions del govern alemany. Segons Efe, el govern alemany no ha descartat que les persistents diferències entre els prestadors internacionals impedeixin demà, en la reunió a Brussel·les , arribar a un acord sobre el rescat grec .