Economia 05/10/2015

Brussel·les no es refia d'Espanya i li demana que refaci els 'pressupostos exprés' de Rajoy per al 2016

La reformulació dels comptes l'haurà de fer el govern que surti elegit a les eleccions del 20 de desembre

Esther Herrera
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha comparegut a la comissió d'economia del Congrés. EFE

Brussel·lesLa Comissió Europea dubta que Espanya compleixi l’objectiu de dèficit d’aquest any i el vinent. El comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, va alertar ahir que hi ha "riscos" que l’Estat no arribi al 4,2% compromès per a aquest mateix exercici. Aquest dimarts, l’executiu comunitari emetrà una opinió oficial i demanarà uns nous pressupostos, que haurà d'enviar el nou govern que es formi després de les eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El positivisme del ministre espanyol Luis de Guindos ha xocat contra la realitat de Brussel·les. "L’anàlisi de la Comissió confirma el risc d’incompliment del Pacte d’Estabilitat i Creixement tant el 2015 com el 2016, com ja vam dir a la primavera", va anunciar ahir Moscovici. Segons les previsions de l’executiu comunitari, Espanya tancarà aquest any amb un 4,5% i el que ve amb un 3,5% (lluny del 2,8% que li exigeix Brussel·les per al 2016). Amb un calendari electoral tan ajustat, la Comissió Europea haurà de demanar uns nous pressupostos, però ja no els podrà fer l'actual govern, sinó el que surti dels comicis 20-D.

Les paraules de Moscovici, després de la reunió que els ministres de la zona euro van tenir ahir, xoquen frontalment amb la versió donada per De Guindos. El ministre, a la seva entrada a la reunió d'aquest dilluns, s'ha mostrat convençut que els pressupostos espanyols encaixaven amb les exigències comunitàries. El titular espanyol, moments abans de la trobada amb els ministres de l’Eurogrup, s’havia reunit amb Moscovici. Preguntat per la premsa si Espanya compliria i si es necessitarien més retallades, De Guindos va ser taxatiu: "No han demanat absolutament res". Un optimisme que xoca amb els números. Brussel·les ja ho va advertir a la primavera: "Entenem que és any electoral i és difícil emprendre mesures impopulars", explicaven fonts europees.

stats