Economia 01/01/2013

De Guindos preveu que Espanya crearà ocupació a finals del 2013

El ministre diu que a partir del setembre hi haurà "taxes de creixement positives d'ocupació" tot i que la majoria d'experts preveuen una alça significativa de l'atur

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha posat data a la tornada de la creació d'ocupació: el quart trimestre del 2013. "S'estan establint les bases perquè en el quart trimestre d'aquest any es comencin a registrar taxes de creixement positives d'ocupació", ha dit en una entrevista que ha emès aquest dimarts la cadena Ser.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos ha tornat a insistir que si la reforma laboral aprovada per el govern de Mariano Rajoy al febrer s'hagués impulsat "fa dos o tres anys", hi hauria un milió d'aturats menys, però alhora ha evitat pronosticar si Espanya arribarà el 2013 als sis milions d'aturats, tal com apunten la majoria d'experts. A parer seu, no es tracta de parlar de "números rodons" sinó d'entendre que la situació del mercat laboral és "molt dolenta".

Segons l'última enquesta de població activa (EPA), durant el tercer trimestre del 2012 a Espanya hi havia 5,7 milions d'aturats (85.000 més que en el trimestre anterior) amb una taxa del 25,02% de la població activa. Una realitat que ha superat les previsions de l'executiu, que pronosticava per al 2012 una taxa del 24,6% amb 5,67 milions d'aturats i una creació d'ocupació del -3,7%. Pel que fa aquest 2013, la Moncloa estima acabar l'any amb una taxa del 24,3% i 5,59 milions d'aturats, i una creació d'ocupació del -0,2%. És a dir, partint d'aquesta base i de les consideracions del titular d'Economia, la destrucció d'ocupació es mantindrà durant aquest nou any fins al setembre, quan ja es crearien més feines que no pas se'n destruirien. Tot i així, el diagnòstic de la majoria d'experts és menys optimista. Per exemple, la Comissió Europea preveu que la destrucció d'ocupació sigui el 2013 del -2,7% (molt superior al -0,2% que espera el govern espanyol) i la taxa d'atur arribi al 26,6% (per sobre del 24,3% que pronostica Madrid).

Durant l'entrevista, De Guindos també ha tornat a dir que l'últim trimestre del 2012 ha estat segurament "el pitjor" de l'any, amb una caiguda de PIB "més intensa" que les registrades en el segon i el tercer trimestre; i ha reiterat que l'economia tornarà a créixer el tercer trimestre del 2013, és a dir, a partir del juliol. "El primer trimestre i el segon trimestre, tot i ser negatius, seran menys negatius que el quart trimestre de l'any passat i esperem que el tercer trimestre d'aquest any ja tinguem taxes de creixement positives", ha assegurat. Després de tancar el 2011 amb un creixement del PIB d'Espanya del 0,4%, la Moncloa preveu per al 2012 un decreixement de prop de l'1,4%.

stats