Economia 04/10/2012

El Banc d'Espanya alerta de "riscos de desviació" del dèficit i demana "imposar" noves mesures a les autonomies

Linde insta el govern espanyol a aplicar la llei d'estabilitat que permet sancionar i intervenir comunitats si es desvien de la meta de dèficit, que és de l'1,5% aquest any. Diu que la decisió de revaloritzar les pensions al novembre és "un altre risc" per el compliment del dèficit

Joan Faus
2 min

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha advertit aquest dijous que existeixen "riscos de desviació" de l'objectiu de dèficit d'aquest any (6,3%) i ha instat al govern espanyol a "imposar" mesures addicionals d'ajust per garantir que compleixin l'objectiu de dèficit públic d'aquest any. No ha fet cap referència concreta però ha dit que havien de ser "en el marc que permet" la llei d'estabilitat pressupostària, és a dir per les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença en la comissió de Pressupostos del Congrés de Diputats, Linde s'ha referit als mecanismes que permet la llei d'estabilitat. Ha dit que per exemple "corregir" de forma automàtica les desviacions de la despesa, imposar "sancions" i "mesures d'ajust" a les comunitats poden ser mesures "efectives per garantir la disciplina" de les autonomies en el compliment del objectiu de dèficit, que és de l'1,5% per aquest any (sobre un total del 6,3%) respecte el 3,3% del 2011.

El governador ha insistit, a més, que aquesta pressió de l'executiu central sobre les autonomies "resulta més important encara" després que el govern hagi impulsat mesures de liquiditat per les comunitats, en referència al fons de rescat que atorga préstecs per pagar els venciments de deute. Catalunya ha demanat 5.000 milions a aquest fons dotat de 18.000 milions.

Tot i així ha atribuit bona part de la desviació als ingressos. "El gruix de les desviacions observades ha tingut el seu origen en la negativa evolució dels ingressos públics, derivada, en part, de la pròpia naturalesa de l'ajust que està realitzant l'economia espanyola. El fet que en l'actualitat l'única font de millora en l'activitat sigui el sector exterior -ni l'augment de les exportacions ni la caiguda de les importacions generen, per si mateixos, increments dels ingressos impositius-, determina una perspectiva d'escàs dinamisme dels ingressos públics, que es veu accentuada per la intensitat de l'ajust immobiliari", ha assegurat.

També ha dit que la decisió de revaloritzar les pensions al novembre és "un altre risc" per el compliment de l'objectiu de dèficit d'aquest any i el proper. El govern encara no ha adoptat cap decisió al respecte. Aquest any les pensions es van apujar un 1% però la inflació actualment és del 3,5%. Actualitzar-lo suposaria una despesa addicional d'uns 5.000 milions.

stats