Economia 09/09/2013

El PSOE proposa utilitzar el Fons de Reserva perquè les pensions no baixin

Els socialistes alerten que un creixement del 0,25% de les prestacions generaria una pèrdua real del poder adquisitiu del 20% en deu anys

Ara
2 min

MadridEl responsable econòmic del PSOE i exministre d'Ocupació, Valeriano Gómez, ha presentat aquest dilluns la proposta dels socialistes de reforma del sistema de pensions, una setmana després que el govern espanyol proposés deslligar a partir de l'any que ve l'evolució de les prestacions de la inflació, i que aquestes pugin un mínim del 0,25% i un màxim de l'IPC més 0,25%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a la seu del carrer Ferraz, ha explicat que el PSOE aposta per mantenir el model del factor de sostenibilitat que hi havia en la llei aprovada fa dos anys per l'anterior executiu socialista i que havia d'entrar plenament en funcionament el 2027. Segons Gómez, el model tenia en compte els canvis en l'esperança de vida però sense que això suposés la reducció de la quantia de les prestacions.

El PSOE també aposta perquè s'apugin algunes de les pensions mínimes per als col·lectius més vulnerables. Per aconseguir que les prestacions no caiguin, proposa utilitzar la dotació del Fons de Reserva de la Seguretat Social –que ronda els 60.000 milions d'euros– i si aquest s'esgota preparar una "nova estructura d'ingressos" a la Seguretat Social. "No té sentit que quan les coses vagin malament es redueixin les pensions", ha dit Gómez, que ha admès, però, que els socialistes no tenen cap nova fórmula concreta.

El govern del PP va decidir la setmana passada, per tal de guanyar consens, que el factor de sostenibilitat no entrarà en vigor fins al 2019, mentre que el comitè d'experts que va elaborar l'informe en què es basava la reforma demanava que fos com més aviat millor. El comitè va admetre, en el seu document, que aquest model suposava una rebaixa 'de facto' de les pensions mitjanes per adequar-les a un escenari en què el nombre de pensionistes creixi més que no els ingressos que arribin dels treballadors en actiu al mercat laboral.

Pel que fa als canvis que entraran en vigor el 2014, Gómez ha considerat que la proposta de l'executiu suposa una "congelació real i permanent" de les pensions perquè, ha dit, el creixement del 0,25% generaria una pèrdua real del poder adquisitiu del 20% en deu anys. A més, ha assegurat que el govern de Mariano Rajoy vol permetre l'entrada de "models privats" de pensions i que el "veritable objectiu" és reduir el valor de les prestacions.

També ha afirmat que és "fonamental" mantenir el consens polític i social en la reforma de les pensions. De moment, els sindicats s'han oposat a la proposta d'Ocupació, malgrat que aquesta s'ha suavitzat respecte al document que va elaborar un comitè d'experts al juny.

stats