Economia 11/06/2013

Rajoy: "Encara estem molt allunyats de la normalització dels mercats"

El president espanyol demana als bancs estar a "l'altura de les circumstàncies" i donar crèdits. Obre la porta a ampliar la dotació de l'ICO

Joan Faus
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tornat a treure pit aquest dimarts per la reducció dels interessos als mercats en els últims mesos, però ha avisat que aquesta millora no és suficient. "Encara estem molt allunyats de la normalització dels mercats que permetin un finançament adequat de les pimes", ha afirmat en l'acte de presentació de la llei d'emprenedors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva intervenció, d'uns 30 minuts, Rajoy ha insistit que el seu executiu pressiona els socis i les autoritats europees perquè "no tinguem mai més empreses que es financen a preus molt més elevats" que a altres països europeus. I ha admès que la sequera del crèdit tampoc ha millorat i que la crisi continua: "La reestructuració bancària està en marxa malgrat que la situació del crèdit és molt insatisfactòria. [...] És també evident que no hem aconseguit créixer ni crear ocupació", ha dit.

En aquest sentit, ha explicat que la millora del crèdit és un dels tres grans objectius del govern i que la Moncloa està treballant en "la reestructuració bancària" i donant una "batalla molt important" a la UE. "La falta de finançament és el principal problema de l'emprenedor, la dependència del crèdit situa les pimes en un lloc molt vulnerable", ha afegit el president espanyol, que ha destacat les mesures de la llei d'emprenedors per tractar d'impulsar circuits de finançament alternatius als bancaris.

Però Rajoy ha anat més enllà i per primer cop ha fet una petició directa als bancs perquè atorguin finançament als empresaris que han fet els deures. "Espero que qui ha de donar crèdit estigui a l'altura de les circumstàncies", ha dit. I ha obert la porta a ampliar la dotació de les línies de crèdit públic a través de l'ICO, que són de 22.000 milions per al 2013: "Espero que les línies de l'ICO s'esgotin, i si és necessari, n'hi haurà més aquest any".

stats