Economia 23/07/2013

L'economia cau un 0,1% al segon trimestre, quatre dècimes menys que al primer

Tot i la moderació de la recessió, el PIB espanyol acumula un descens de l'1,8% respecte al mateix trimestre del 2012, segons el Banc d'Espanya

Joan Faus
2 min

MadridAval del Banc d'Espanya a l'optimisme del govern de Mariano Rajoy en la sortida de la crisi. Segons el butlletí publicat aquest dimarts pel supervisor, l'economia espanyola va caure un 0,1% en el segon trimestre del 2013, cosa que suposa una millora de quatre dècimes respecte al descens entre gener i març (-0,5%), i de set respecte a l'últim trimestre del 2012 (-0,8%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest càlcul provisional, l'economia espanyola ha moderat "significativament" el ritme de contracció de l'activitat per segon trimestre consecutiu, cosa que no treu que el descens acumulat se situa encara en l'1,8% si es comparen les dades amb el mateix trimestre de l'any passat.

La previsió del Banc d'Espanya coincideix amb la del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que des de fa un mes avança que en el tercer trimestre ja hi haurà creixement positiu del PIB, tres mesos abans del previst. Tot i així, el govern manté el seu pronòstic que en el conjunt de l'any l'economia caurà un 1,3%, una dècima menys que el 2012.

La millora de l'evolució del PIB recau principalment en la demanda exterior (davant l'atonia de la interna), impulsada pel dinamisme de les exportacions, que ha contribuït en 0,4 punts percentuals a la taxa intertrimestral de PIB.

També la demanda interna ha suavitzat "molt lleugerament" la seva pauta de disminució (-0,6%, enfront d'un -0,7% tres mesos abans), en un context en què la despesa de les llars i de les empreses va continuar molt dèbil fruit d'unes condicions financeres adverses, la necessitat de continuar avançant en el desendeutament i els efectes directes i indirectes dels ajustos del govern per reduir el dèficit públic (com la pujada de l'IVA).

A més, segons el Banc d'Espanya, l'ocupació ha moderat suaument el seu ritme de descens "més enllà de l'atribuïble a les contractacions estacionals dels mesos previs a la temporada estival", amb un retrocés interanual de l'ocupació del 4%, davant del 4,5% del període gener-març.

Malgrat aquesta millora, el Banc d'Espanya recorda que persisteixen riscos com una intensificació de la crisi financera, les dificultats en el procés de reducció de deute públic i privat, la debilitat del mercat de treball i una possible evolució més desfavorable de la demanda de l'exterior.

Costos laborals, a la baixa

Entretant, els costos laborals haurien prolongat la trajectòria de moderació que s'havia consolidat en el primer trimestre, tot i que amb una lleugera contenció en la pauta d'ajustament. Juntament amb l'evolució de la productivitat, aquest comportament salarial hauria determinat una "significativa" reducció dels costos laborals unitaris (al voltant del 3% en taxa interanual).

També la inflació, tot i que ha pujat en els últims mesos, es va desaccelerar en el segon trimestre, segons el supervisor, i va mostrar un comportament relativament volàtil, fruit de l'impacte dels components més erràtics de l'índex (preus dels aliments i, sobretot, productes energètics). Segons el Banc d'Espanya és "previsible" que a partir d'ara la inflació baixi "de manera significativa" des del 2,1% de juny (1,7% en la mitjana del trimestre), un cop vagin desapareixent els efectes de la pujada de l'IVA de fa un any.

stats