Economia 05/02/2013

El Cercle d'Economia beneeix la celebració d'una consulta “dintre del marc legal”

L'entitat que presideix Josep Piqué qualifica d'inacceptable la manca de diàleg polític entre els governs català i espanyol

Ara
2 min
El president de Vueling, Josep Piqué, lidera les relacions de la companyia amb Iberia.

BarcelonaEl Cercle d'Economia beneeix la celebració d'una consulta sobre les relacions entre Catalunya i Espanya sempre que es facin "dintre del marc legal". En una nota feta pública aquest dimarts, l'entitat veu amb bons ulls una consulta celebrada "dins del marc legal" i creu que "adquireix el seu sentit integrada en un procés lleial, rigorós i profund de debat, i no ha de plantejar-se com un punt de partida ni com un punt d'arribada".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel Cercle, resulta "inacceptable" la "manca de diàleg polític" entre els governs de Catalunya i Espanya, segons una nota d'opinió feta pública aquest dimarts. "La política, sense diàleg, senzillament no existeix. De la mateixa manera, el diàleg requereix voluntat d'entesa i no coneix apriorismes innegociables", afegeix la nota. "Volem diàleg i enteniment sense confrontació. Encara som a temps d'evitar un gravíssim deteriorament polític, social i econòmic cap al qual, de moment, seguim avançant", diu l'entitat

Pel que fa a la possibilitat que Catalunya i Espanya replantegin les seves relacions el Cercle és taxatiu: "Hem d'evitar els atzucacs que condueixen a una indesitjable confrontació". L'entitat que presideix l'exministre del PP Josep Piqué apunta que "des de Catalunya s'ha d'entendre que només amb una gran majoria de la societat catalana, representada pels seus partits, es pot arribar a un nou marc de relació política entre Catalunya i Espanya".

La reclamació del Cercle a les autoritats espanyoles passa per una demanda de diàleg sense ''apriorismes'' sobre un renovat pacte amb Catalunya que ''no exclogui, per principis, una reforma de la Constitució''. La nota del Cercle, que no és la primera vegada que demana una reforma de l'estat autonòmic i de la Constitució, torna a insistir en aquesta nota que l'actual model autonòmic, en el seu actual disseny i dinàmica, ''ha d'adequar-se a les circumstàncies''.

La nota diu al govern espanyol que no es pot assignar la responsabilitat d'aquesta reforma exclusivament a la reclamació catalana, perquè fins i tot, en el supòsit que no es negociï amb Catalunya, la mateixa realitat política obligarà al govern espanyol a revisar el model de l'estat autonòmic. El Cercle recorda que l'esperit de consens i de concòrdia civil que va marcar la redacció de la Constitució en l'època de la transició és el que ha de estar present en aquest moment per ''reformular'' el model autonòmic.

En aquest escenari de necessitat de pactar una reforma constitucional i una reforma del model autonòmic, el Cercle sí que veu ''sentit'' a una consulta ciutadana, que es faria en un procés ''lleial, rigorós i profund de debat''.

Pacte CiU-ERC

Pel que fa al pacte de Govern després de les eleccions del 25-N, l'entitat lamenta la pèrdua de pes de la suma CiU-PSC al Parlament, i no les té totes pel que fa al pacte entre els nacionalistes i ERC. "La fórmula adoptada per les dues formacions, on ERC dóna el seu suport parlamentari alhora que exerceix de primer partit de l'oposició, pot desorientar i no aportar l'estabilitat i previsibilitat que exigeixen les actuals circumstàncies. Es pot transmetre la percepció que el compromís és ferm per a la denominada transició nacional, però s'afebleix per la manera de gestionar la crisi", assegura la nota, que ha estat objecte d'un "ampli debat intern", segons ha explicat Josep Piqué, president de l'entitat.

stats