Els acomiadaments per ERO repunten un 39%

La Cambra de Comerç atribueix l’augment a causes conjunturals i constata una frenada econòmica

La Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat un estudi en què constata el repunt dels expedients de regulació d’ocupació (ERO) aquest any 2019, però l’atribueix a causes conjunturals i no a problemes estructurals de l’economia catalana. Segons l’estudi, entre el gener i l’agost d’aquest any les rescissions de contractes associades a EROs a Catalunya han afectat 3.293 treballadors, quasi un 39% més que en el mateix període de l’any anterior. No obstant això, les xifres del període de recuperació econòmica actual (2014-2019) queden molt lluny de les de l’anterior període de recuperació (2000-2007).

El director d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, va explicar que en l’anterior període de recuperació la indústria va patir un fenomen estructural, les deslocalitzacions, que va comportar molts acomiadaments en sectors com el tèxtil, la maquinària i el material elèctric, l’automoció i els equips mecànics, mentre que ara els que pateixen són el sector de la intermediació financera (pels ERO en bancs i caixes) i l’automoció, perquè la baixada de producció de la indústria alemanya del sector afecta la indústria proveïdora catalana. “Ara el problema està lligat a la problemàtica concreta associada a l’alentiment de l’economia i a un component de caràcter sectorial”, va indicar Rovira.

Però Rovira va incidir molt en la desacceleració de l’economia, que queda lluny d’una nova recessió, i va destacar com a punt positiu per a Catalunya que manté el diferencial de creixement per sobre de l’economia europea.

L’acomiadament de sèniors qüestiona l’allargament de l’edat de jubilació

Revisió de les previsions

El director d’estudis de la Cambra va justificar la revisió a la baixa de les previsions de creixement de Catalunya per la “desacceleració sincronitzada” que s’està produint en l’economia de tot el món. La Cambra preveu ara un creixement de l’economia catalana de l’1,9% el 2019, mentre que el trimestre passat parlava d’un 2,3%. Per al 2020, el creixement previst és de l’1,7%, mentre que fa tres mesos es calculava en un 2,1%.

Per a Rovira, la causa principal d’aquesta desacceleració són les incerteses, perquè el sector exterior continua fort i, malgrat que els salaris reals han pujat, l’empresa catalana ha guanyat competitivitat. També creixerà el sector de la construcció, com demostren els visats oficials d’obra, i el turisme, en què, malgrat que ha baixat el nombre de visitants, hi ha augmentat la despesa. El consum, va dir, aguanta per l’impuls de les administracions, perquè per la banda de les famílies, davant la incertesa, augmenta l’estalvi. Sí que es nota una desacceleració de la inversió, amb una caiguda de l’activitat industrial, que és el sector amb més pes en la desacceleració. De fet, segons Rovira, hi ha “una recessió clara i realment preocupant de les manufactures”.

Per la seva banda, el president de la Cambra, Joan Canadell, va reclamar pressupostos públics tant a Espanya com a Catalunya. En el cas de Catalunya, va instar els partits a negociar per pactar perquè “hi ha majoria suficient” per fer-ho.

Cinc empreses a Catalunya que negocien acomiadaments

Abertis

Ahir va anunciar un ERO que afectarà 140 treballadors per la fi dels peatges a l’AP-7 i l’AP-4.

Ryanair

Ha anunciat un ERO a tot l’Estat que afectarà un centenar de treballadors de Girona.

General Cable

Vol tancar dues de les cinc plantes de Catalunya. La decisió afectarà 487 empleats.

Microson

L’ERO del fabricant d’audiòfons afectarà 82 empleats.

Zurich

Va presentar un ERO que afecta 224 treballadors, pràcticament tota la plantilla de la seva filial d’assistència a Catalunya, ServiAide.