Economia 01/03/2018

Colau acusa Agbar d’inflar els actius d’Aigües de Barcelona

Un informe de l’Àrea Metropolitana diu que es van sobrevalorar en 346 milions

Dani Cordero
3 min
Colau sospita que Agbar va sobrevalorar en 346 milions els seus actius a Aigües de Barcelona

BarcelonaUn estudi encarregat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) assegura que Agbar va sobrevalorar en 346 milions d’euros els actius que va aportar a la societat público-privada Aigües de Barcelona quan es va constituir, el 2012. El treball, elaborat durant l’últim any per l’entitat Barcelona Regional, audita les concessions, els terrenys, els dipòsits i les canonades que formen part de la companyia, i conclou que el seu valor és, en realitat, de 129 milions d’euros i no dels 476 milions amb què Agbar va comptabilitzar la seva aportació. “Només un 27% dels actius són reals”, va afirmar Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El treball que es va presentar ahir és el primer realitzat per l’AMB presidida per Ada Colau que veu la llum des que el març del 2016 el TSJC va declarar nul·la la constitució de la companyia, encarregada de la distribució d’aigua a 23 municipis de la província de Barcelona. El govern de Barcelona en Comú espera una ratificació del Tribunal Suprem per municipalitzar la societat. Mentre espera que arribi, la corporació metropolitana està duent a terme diferents anàlisis per establir què hauria de pagar a Agbar per adquirir els seus actius en cas que el Suprem confirmés la sentència del TSJC o, en el cas d’una sentència contrària, com s’hauria d’equilibrar la participació accionarial de cadascun dels accionistes. Gràcies a la seva aportació d’actius, Agbar es va quedar un 85% de la societat i l’AMB va passar a tenir el 15% restant. Com a efecte d’una operació corporativa amb Suez (propietari d’Agbar), La Caixa té un 15% de les accions i Agbar un 70%.

L’estudi de valoració d’actius presentat ahir s’ha pogut elaborar després de dos requeriments de l’AMB per disposar de la informació necessària per fer una auditoria detallada. D’aquest treball se’n desprèn que Agbar va donar valor a 4.487 quilòmetres de xarxa total gestionada quan es va constituir l’empresa público-privada. L’informe de Barcelona Regional qüestiona aquesta xifra, ja que considera que 219 quilòmetres no es podien incloure en el total perquè són de la xarxa en alta, quan Aigües de Barcelona només s’encarrega de l’aigua en baixa (des dels dipòsits municipals fins al client final), que hi ha 54 quilòmetres que són dins del port de Barcelona i que un total de 945 quilòmetres formen part de desenvolupaments urbanístics, per la qual cosa aquestes infraestructures no les va pagar Agbar i, per tant, no serien seves.

Descomptada aquesta xarxa, Aigües de Barcelona gestionaria 3.269 quilòmetres. Però l’estudi també considera que 1.903 quilòmetres ja estan amortitzats i, per tant, haurien de comptabilitzar-se com a propietat de l’administració, malgrat que Agbar discrepa d’aquest argument. En resum, l’AMB considera que s’haurien de valorar només 1.366 quilòmetres de xarxa. Tenint en compte els períodes transcorreguts des que es van construir i les quantitats amortitzades, l’estudi de Barcelona Regional considera que el valor net comptable que s’hauria d’haver tingut en compte és de 129,9 milions d’euros. L’enginyeria Berrysar ha avalat els models de càlcul utilitzats. Els municipis i Agbar podran esmenar les dades presentades per l’AMB.

Badia es va negar a xifrar el percentatge en què podrien variar les actuals participacions de la companyia, però va afirmar que l’AMB també està fent un informe sobre els actius aportats per la corporació a Aigües de Barcelona, que es van valorar en 50,5 milions d’euros i sospita que van ser infravalorats.

Diferència de criteris

476 M€

És el valor dels actius que, segons Agbar, es van aportar a la societat compartida amb l’AMB

129 M€

És el resultat dels actius que l’informe presentat ahir afirma que s’haurien de comptabilitzar

stats