Economia 22/06/2016

Competència expedienta al Col·legi d'Advocats per inflar les costes judicials a Bankia

El banc hauria pagat 150 milions de més per les demandes de la sortida a borsa

Xavier Grau
3 min
El president de la CNMC, José María Marín Quemada.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient sancionador al Col·legi d'Advocats de Barcelona i altres vuit col·legis d'advocats de l'Estat, entre ells els del València i els de Sevilla, per aconsellar als bufets unes costes judicials massa elevades en les demandes per la sortida a borsa de Bankia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els càlculs de l'entitat, Bankia hauria pagat uns 150 milions de més en costes judicials per aquestes demandes, tal com es recull a l'expedient de Competència.

La denúncia inicial la va presentar Bankia a la CNMC al considerar que les costes que carregaven els advocats per unes demandes que eren "clòniques", i que per tant portaven poca feina als lletrats, eren massa elevades.

L'organisme que presideix José María Marín Quemada, després de rebre la denúncia, va començar una investigació i va concloure que hi podria haver conductes prohibides a la Llei de Defensa de la Competència. No obstant, l'organisme adverteix que l'expedient no prejutja el resultat i ara s'obre un període de 18 mesos per la instrucció del cas i la seva resolució.

La pràctica, molt estesa entre els advocats que s'han anat especialitzant en aquestes demandes per la sortida a borsa de Bankia, consistia en oferir al client els serveis de forma gratuïta i deixant com a retribució per als advocats les costes judicials. En cas de guanyar, les costes judicials -el que ha costat el procés- les pagava Bankia i l'advocat es quedava la seva part, mentre que l'afectat recuperava els diners invertits a la sortida a borsa.

El problema per a Competència és que els advocats, en molts casos, calculaven les costes en funció dels criteris marcats pel Col·legi d'Advocats. Per això, l'expedient de Competència no s'ha obert als advocats o els bufets, sinó contra les corporacions professionals.

En concret, Competència recalca que els col·legis als que s'ha obert l'expedient "haurien aplicat sobrecostos en el procés de Bankia fent recomanacions de preus". Aquestes recomanacions es feien, per exemple, amb l'elaboració i publicació de criteris orientatius a efectes de la taxació de costes sense tenir en compte, entre altres aspectes, l'existència de plets massius idèntics o molt semblants entre ells.

El raonament que fa Competència és que les costes judicials "no poden ser iguals per un plet únic que per un conjunt elevat de plets repetitius, pràcticament fotocopiats, en els que només cal canviar el nom i el DNI del demandant en un formulari ja establert", indiquen fonts de la CNMC.

L'expedient s'ha obert al Col·legi d'Advocats de Barcelona i als de València, Àvila, La Rioja, Bizkaia, Santa Cruz de Tenerife, Albacete, la Corunya i Sevilla. No obstant, Competència no descarta que durant la instrucció es pugui ampliar a algun altre col·legi d'advocats i, fins i tot, a lagun bufet, malgrat que aquesta última possibilitat és bastant difícil perquè els despatxos professionals s'emparen, precisament, en que seguien les recomanacions del Col·legi, segons expliquen fonts de Competència.

Les costes judicials han estat una factura afegida per Bankia en el cost de la sortida a borsa. De fet, al febrer Bankia, després de que el Tribunal Suprem donés la raó als petits inversors, l'entitat va decidir tornar als petits inversors els diners que havia captat amb la sortida a borsa. Més o menys uns 1.600 milions d'euros que ja estaven provisionats. En aquell moment el banc ja es va dir que tornar aquests diners li estalviaria entre 400 i 500 milions d'euros entre costes judicials i despeses en advocats.

stats