Comsa s’acosta als beneficis i perd mig milió el 2015

La companyia negocia el refinançament amb la banca, que vol tancar abans de final d'any

Comsa, la primera constructora de Catalunya i tercera d’Espanya entre les no cotitzades, va tancar el 2015 amb unes pèrdues de 591.000 euros, un 98% menys, segons els comptes dipositats per l’empresa al Registre Mercantil. Una quantitat que suposa una reducció important respecte a les pèrdues milionàries dels últims anys. Amb la crisi de la construcció es van disparar els números vermells fins a 155 milions de pèrdues el 2012; 32 milions el 2013, i 30 milions el 2014.

L’agredolç aniversari de ComsaNo obstant, la companyia controlada per les famílies Miarnau i Sumarroca va tancar el 2015 amb un deute bancari de 866 milions, un passiu que actualment està renegociant amb les entitats. De fet, el 2013 ja va reestructurar el deute, que en aquell moment ascendia a 926 milions d’euros, amb un acord amb un grup de bancs que té per termini de pagament el 31 de desembre d’enguany. Per això la companyia espera tancar un nou acord els pròxims mesos.

Refinançament

L’acord de refinançament és clau i, per això, el grup constructor s’ha venut algunes filials i participacions no estratègiques, reenfocant el negoci cap a les activitats d’infraestructures i enginyeria, tal com reconeix Deloitte en l’auditoria de la companyia. Aquesta política ha permès a la companyia redreçar els comptes. Així, malgrat que el 2015 es va facturar menys (1.131 milions enfront de 1.237 milions d’un any enrere) i el resultat brut d’explotació va ser inferior, de 62,7 milions el 2015 (un 22% menys); el resultat abans d’impostos, que inclou les vendes d’immobilitzat i fons de comerç, va ser de gairebé 24 milions. En canvi, l’any 2014 sumava unes pèrdues de 26 milions en aquest apartat. Aquest gir cap a resultats positius abans d’impostos és el que va permetre tancar l’any amb unes pèrdues d’una mica més de mig milió d’euros, quan els tres anys anteriors havien sigut molt superiors.

Evolució de Comsa els darrers anys

Una part de la millora dels comptes s’explica per les vendes que va fer Comsa el 2015. Destaquen els quasi 156 milions ingressats per la venda de concessions, entre les quals hi ha dues estacions i el manteniment de la línia 9 del metro de Barcelona. Unes desinversions que s’han accelerat el 2016 amb la venda de CLD al grup Sorigué, i d’ Aritex, de sistemes de fabricació, a la xinesa Avic, per uns 100 milions.

Fonts de la companyia van destacar ahir que entre les claus de la millora dels comptes, a més d’aquestes desinversions, hi ha la focalització en el sector de les infraestructures -sobretot a l’estranger, ja que a Espanya pràcticament no hi ha obra nova actualment-. Així, entre les últimes adjudicacions que ha aconseguit hi ha un contracte del metro de São Paulo per 235 milions d’euros i un contracte per renovar 227 quilòmetres de via fèrria a l’Uruguai per 94 milions.