Publicitat
Publicitat

El Congrés debatrà una reforma del sistema de pensions a principis d'any

La Comissió del Pacte de Toledo accelera la presentació d'un informe al Congrés després que el govern espanyol hagi admès que el Fons de Reserva s'haurà esgotat el 2017

La necessitat d'una reforma del sistema de pensions torna a situar-se al centre de la polèmica després que el pla de pressupostos 2017 que el govern espanyol ha presentat a Brussel·les ja anticipi que el Fons de Reserva de la Seguretat Social s'haurà esgotat el 2017. Precisament per això, els portaveus parlamentaris de la Comissió del Pacte de Toledo han optat per accelerar el procés i han acordat presentar al Congrés un informe per garantir la sostenibilitat d'aquest sistema, segons avança aquest dimarts 'El Periódico' i tal com ha explicat a l'ARA la portaveu socialista Mercè Perea

L'exregidora d'Hisenda de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat ha aclarit a l'ARA que en la reunió d'ahir es va consensuar presentar un informe entre gener i febrer del 2017 que reculli les mesures necessàries per garantir l'equilibri pressupostari i el cobrament de les pensions dels ciutadans espanyols. 

Sagnia a la guardiola de les pensions

Perea ha explicat a l'ARA que la Comissió del Pacte de Toledo s'ha plantejat fins i tot la possibilitat d'estudiar un mecanisme que permeti impulsar la reforma en cas que no hi hagi govern, però la portaveu socialista ha reconegut que "legalment és molt difícil". Els portaveus parlamentaris d'aquesta comissió van acordar ahir accelerar aquest procés amb urgència en una reunió que també va abordar la revisió de les recomanacions de l'acord del 2011. Entre PSOE i Podem i ha consens de la necessitat de revaloritzar les pensions en funció de la inflació perquè s'asseguri d'aquesta manera el poder adquisitiu d'aquestes prestacions. Per contra, però, el govern espanyol va aprovar aquest mes la pujada mínima de les pensions del 0,25%, un increment lluny de la proposta de projecte de llei que tots els partits de l'oposició (tret de Ciutadans) va presentar la setmana passada i que inclouria una pujada de les pensions de l'1,2%, en línia amb l'objectiu d'inflació que preveu el govern.

Tal com explica l'exregidora de l'Hospitalet, en els pròxims dies s'ha de concretar el ritme de treball i, en tot cas, un cop presentades les conclusions s'hauran de presentar al Congrés i buscar acords.

De fet, aquesta setmana la ministra d'Ocupació en funcions, Fátima Báñez, ja va reconèixer que el debat de la reforma de les pensions havia d'abordar-se amb urgència. Tot i això, ahir el ministre d'Economia també en funcions, Luis de Guindos demanava ahir "tranquil·litat" i assegurava que el cobrament de les pensions "està garantit mentre hi hagi creixement econòmic" perquè no depèn totalment del Fons de Reserva. 

Més continguts de