COMPTES PÚBLICS
Economia 16/10/2016

Les pensions pujaran un 0,25%

Rajoy comunica a Brussel·les que la paga als jubilats creixerà el mínim legal

à.f.m.
2 min
Mariano Rajoy ha pujat les pensions un 0,25% anual durant els últims tres anys,  i ara també vol fer-ho el 2017.

BarcelonaEl 2017 les pensions pujaran per quart any consecutiu un 0,25%, que és el mínim obligatori fixat per la llei, segons consta al projecte pressupostari remès pel govern central en funcions a Brussel·les i fet públic ahir. D’acord amb el text, la despesa total en pensions creixerà l’any vinent un 3% per l’augment de la quantitat de persones que tenen dret a cobrar-ne. El nombre de beneficiaris de pensions contributives va augmentar un 1,2% fins al setembre en relació amb l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern sembla, per tant, que ha preferit no fer cas de la proposta de projecte de llei que tots els partits de l’oposició (tret de Ciutadans) han presentat aquesta setmana, segons la qual les pensions haurien de pujar un 1,2%, que és l’objectiu d’inflació que preveu el mateix govern per a l’any vinent.

De tota manera, les pensions ja no es revaloritzen automàticament en funció de com evolucioni l’IPC. La reforma del sistema que va impulsar Mariano Rajoy va implantar un mètode que calcula l’actualització de les pensions amb una complexa fórmula matemàtica. Una altra de les coses que es van aprovar amb aquella reforma, però, és que fos impossible congelar les pensions (com s’havia fet en algun dels primers anys de la crisi) i s’obligava a apujar-les almenys un 0,25%. I això és exactament el que ha passat des de llavors: en els tres anys posteriors s’han apujat un 0,25% anual, i sembla que això és el que passarà també el pròxim exercici.

Amb tot, el projecte pressupostari enviat a Brussel·les pot acabar diferint dels pressupostos que seran definitius, que s’hauran d’acabar d’elaborar quan hi hagi un govern definitiu a Madrid.

En el projecte també es recull que caurà la despesa en subsidis d’atur en uns 2.000 milions, fins a suposar l’1,5% del PIB. Al mateix temps, una altra de les grans partides dels últims anys, el pagament d’interessos, baixarà un 7% fins a fregar els 27.000 milions d’euros per al conjunt de les administracions públiques.

El forat del dèficit

Segons els càlculs del govern, els ingressos de l’administració baixaran lleugerament, i passaran del 37,8% al 37,7% del PIB. En paral·lel, la despesa baixarà a un ritme més elevat, del 42,4% al 41,3%.

La diferència entre despeses i ingressos equivaldrà a una mica més de 36.000 milions, o el 3,6% del PIB. Per tant, si finalment es forma govern a Madrid, el nou executiu encara haurà de retallar uns 5.000 milions si vol complir amb els objectius pactats amb Brussel·les, que són del 3,1% del PIB per a l’any vinent.

stats