La GSMA, consternada, culpa una "força major" per intentar mitigar les indemnitzacions

El congrés manté el compromís amb Barcelona i les administracions diuen que no hi ha risc sanitari

El conseller delegat i el director general de GSMA, John Hoffman i Mats Granryd respectivament, acompanyats de les autoritats, durant la roda de premsa / FRANCESC MELCION
PAULA SOLANAS / ELISABET ESCRICHE

"Avui és un dia molt fosc, però sabem que el sol tornarà a sortir". Aquest dijous el to i l'expressió facial del conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, eren molt diferents del que acostuma a mostrar en les seves intervencions públiques. La seva consternació era gairebé palpable. L'entitat organitzadora del Mobile World Congress (que s'havia de celebrar del 24 al 27 de febrer) es va veure forçada a anul·lar el saló davant la llarga llista de baixes entre les empreses assistents, temeroses que algun dels seus treballadors es contagiés del coronavirus. Avui era l'hora, doncs, d'explicar el perquè de la decisió: "Una força major", han insistit els organitzadors. 

Aquest concepte és l'escut legal triat per la GSMA davant les possibles indemnitzacions que reclamin les companyies que s'han quedat sense fira i, per tant, sense negoci. Tant el seu director general, Mats Granryd, com Hoffman han suggerit que, al tractar-se d'un cas de "força major", es podrien estalviar bona part dels costos per pagar als exhibidors que ja havien contractat un espai al recinte. Tot i així, han deixat clar que tot dependrà del contracte que hi hagi signat amb cada empresa.

"No hem trobat cap referència explícita a la «força major» en el contracte que tenim amb la GSMA", explica una empresa

Què significa una causa per "força major"? Segons l'advocat i professor de dret processal de la UB Alexandre Girbau, aquest concepte engloba qualsevol fet "que no es pugui preveure ni evitar que passi". I en aquesta situació "hi és". Això inclou des de catàstrofes naturals (com un terratrèmol) fins a una epidèmia o una plaga. És una referència molt habitual en el món del dret, ja que pot servir per establir qui té la responsabilitat per pagar els danys en un litigi.

En cas de la GSMA, això podria eximir-la de fer-se càrrec dels costos d'anul·lació del congrés. "Era impossible preveure fins quan s'allargaria aquesta situació", ha recalcat Hoffman en referència a l'expansió del coronavirus i els dubtes sobre el seu abast.

"Ha sigut una decisió difícil", ha lamentat Granryd. De fet, el directiu ha assegurat que –malgrat que Espanya no ha declarat l'emergència sanitària– la seva decisió s'ha basat en recomanacions d'altres organismes, com el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties. Ha admès, però, que el dany a la reputació del congrés ha sigut un altre factor important per anul·lar-lo.

Encara que sembli contradictori, Fira de Barcelona no serà el gran damnificat per haver perdut el seu principal esdeveniment (representa entre el 30% i el 40% de la facturació).  Fonts pròximes a l'entitat asseguren a l'ARA que la major part dels ingressos que la Fira rep de la GSMA ja s'han cobrat i que, per tant, l'impacte en els seus comptes serà menor.

La Fira deixarà de facturar, en canvi, per altres serveis complementaris que oferia a algunes empreses durant els dies del congrés, com el càtering, la construcció dels estands o els treballadors eventuals d'aquests mateixos espais.

La por al coronavirus tomba el Mobile

Durant la roda de premsa, el president del consell de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha remarcat que en els últims anys el recinte ha fet esforços per diversificar les fonts d'ingressos i dependre menys de la cita tecnològica. El seu director general, Constantí Serrallonga, ha sigut més contundent i ha assegurat que la cancel·lació no farà que la Fira entri en pèrdues. "Serà un any més difícil de l'habitual, però tenim la solvència totalment garantida", ha afegit.

"Força major" no apareixia als contractes del 2018

El problema de la GSMA pot fer-se més gran si les empreses participants comencen a reclamar indemnitzacions per la cancel·lació perquè no trobin justificables els seus arguments. Una font del sector tecnològic reconeix que, per ara, la seva empresa no ha trobat cap referència explícita a la "força major" en el contracte signat amb l'entitat per al seu estand.

Per posar-ho en context, el cost de l'espai al congrés pot estar en una forquilla d'entre 1.000 i 1.500 euros per metre quadrat, quantitat a la qual s'ha de sumar la despesa dels hotels i els trasllats dels treballadors. Els acords varien en funció de la companyia, però en un document marc de la GSMA sobre les condicions d'assegurança amb data de finals del 2018 al qual ha tingut accés l'ARA, el concepte de "força major" tampoc hi apareix.

Sí que hi surten explicitats, per exemple, altres riscos, com els atemptats terroristes, guerres o la imposició de restriccions al transport en cas d'epidèmia per part d'un organisme nacional o internacional.

Onada d’indemnitzacions

Aquest últim supòsit era el salvavides de la GSMA, però no s'ha produït perquè Espanya ni cap administració ha declarat l'emergència sanitària. Precisament, tot i entendre la decisió dels organitzadors, totes les administracions han reiterat durant la roda de premsa d'avui que a Catalunya no hi ha hagut cap cas de contagi i que la situació estava plenament controlada.

Des de la GSMA han reiterat el seu compromís per mantenir l'esdeveniment a Barcelona almenys fins al 2023, quan expira el contracte amb la ciutat. "Això va de futur i del nostre futur junts", ha afirmat Hoffman, i ha animat a pensar en l'edició del 2021.

Tots els actors implicats, però, estan interessats que el congrés no marxi de Barcelona i han recalcat la importància del congrés per a l'economia catalana i el seu desig de continuar aquest vincle en el futur. "La relació entre el Mobile i Barcelona és d'èxit. Hem treballat colze a colze any rere any perquè creixés un ecosistema propi", ha destacat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern, Jordi Puigneró, s'ha mostrat convençut que el congrés és una de les raons per les quals Catalunya s'ha convertit en un "laboratori digital al món".

Barcelona Global es queixa de la “gestió de la comunicació” de les administracions

El president de Barcelona Global, Pau Guardans, va assegurar ahir que una de les lliçons que ha après de la cancel·lació del Mobile World Congress és que “les administracions haurien d’haver gestionat millor la dimensió comunicativa”. Per a Guardans, ara s’obren oportunitats per redefinir el congrés i consolidar Barcelona com a capital europea de l’economia digital.

Ahir totes les administracions implicades d’una manera o una altra en el MWC van mostrar el seu interès perquè el congrés no marxi de Barcelona i van recalcar la importància del saló per a l’economia catalana i el seu desig de continuar aquest vincle en el futur.

“La relació entre el Mobile i Barcelona és d’èxit. Hem treballat braç a braç any rere any perquè creixés un ecosistema propi”, va destacar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per la seva banda, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern, Jordi Puigneró, es va mostrar convençut que el congrés és una de les raons per les quals Catalunya s’ha convertit en un “laboratori digital al món”.

Però totes les administracions van remarcar que de problema de salut no n’hi havia cap.