Economia 12/02/2020

La por al coronavirus tomba el Mobile

La baixa d'unes 40 companyies pel Covid-19 força l'organització a anul·lar l'esdeveniment

Paula Solanas / Paula Clemente / Xavier Grau
3 min
Imatge d'arxiu del Mobile World Congress de Barcelona del 2019

BarcelonaHa acabat l'agonia: finalment l'edició del 2020 del Mobile World Congress no se celebrarà del 24 al 27 de febrer. Després d'una setmana de degoteig frenètic de baixes d'empreses, la GSMA ha decidit aquest dimecres cancel·lar el congrés en una reunió d'urgència, segons ha avançat Bloomberg i ha pogut confirmar l'ARA. En un comunicat publicat aquest vespre i signat pel seu conseller delegat, John Hoffman, l'entitat ha anunciat que el Mobile no es celebrarà a causa de l'alerta sanitària pel coronavirus. "Per a un clima segur i saludable a Barcelona i el país que ens acull, la GSMA ha cancel·lat el MWC perquè la preocupació global per l'epidèmia del coronavirus, els dubtes sobre els desplaçaments i altres circumstàncies, fan impossible que la GSMA pugui mantenir l'esdeveniment", ha lamentat la patronal de les telecos.

Les paraules de John Hoffman també tanquen de moment la porta a una de les possibilitats que s'havia comentat durant els últims dies: ajornar el congrés a un altre moment de l'any. "La GSMA i els actors de la ciutat continuaran treballant a l'uníson i donant-se suport per al MWC Barcelona 2021 i futures edicions", exposa el comunicat, referint-se ja a l'edició de l'any vinent. La cancel·lació implica que tampoc se celebrarà el 4YFN, el congrés paral·lel per a start-ups. El que no s'ha aclarit és si segueix en peu el YoMo, la fira sobre ciència i tecnologia per a nens i adolescents.

Els organitzadors tenen un contracte amb Barcelona per mantenir-hi l'esdeveniment fins a almenys el 2023. De fet, l'entitat ha insistit que les administracions entenen la decisió. Les autoritats catalanes i espanyoles, però, han fet un front comú durant els últims dies per fer una crida a la calma i recordar que encara no hi hagut cap cas de contagi del Covid-19.

La decisió ha arribat tot just després que Vodafone i British Telecom anunciessin que no hi participarien, seguint les passes de l'alemanya Deutsche Telekom. Les cancel·lacions d'una quarantena d'empreses era molt significativa, tenint en compte que es tracta d'un congrés dedicat a les xarxes de telecomunicacions i que la majoria són membres associats a GSMA.

Dels gegants europeus, només Orange i Telefónica no havien pres cap decisió. El president de l'operador taronja és, de fet, el president rotatiu actual de l'entitat. En el cas de Telefónica, el seu principal directiu, José María Álvarez-Pallete, és un dels conferenciants habituals en les sessions inaugurals del congrés. "Entenem la decisió de la GSMA de cancel·lar el Mobile World Congress 2020 per la situació generada pel coronavirus", ha expressat l'operadora en un comunicat, i ha reiterat que sempre ha fet, fa i farà costat a Barcelona com a ciutat amfitriona del congrés.

Malgrat que la decisió posa fi a la incertesa que s'estava generant al voltant del Mobile, ara s'obren tot un seguit d'interrogants difícils de resoldre. Per exemple, si les empreses que no s'havien retirat rebran algun tipus d'indemnització i, en cas que fos així, qui se'n faria càrrec.

WEB--Impacte-Mobile

Així mateix, les conseqüències per a la ciutat són difícils de preveure: cal tenir en compte que, segons els càlculs que fa la mateixa organització, l'impacte del Mobile a la capital catalana va ser l'any passat de 473 milions d'euros i que per aquest any l'entitat esperava que pugés fins els 492 milions. A més, durant el congrés també s'havien de crear 14.100 llocs de feina temporals i per a Fira de Barcelona aquest representa un 37% de la seva facturació.

Un impacte de 50 M€ per als hotels

El Gremi d'Hotels de Barcelona calcula que el seu sector s'endú un 10% de l'impacte econòmic que el Mobile deixa a la ciutat, segons ha dit el president del Gremi, Jordi Mestre. És a dir, els hotels s'emporten aproximadament uns 50 milions d'euros del que deixa el congrés a la ciutat. Tot i l'anul·lació, però, la meitat dels ingressos previstos estan assegurats, segons fonts del sector, per les penalitzacions per cancel·lar les reserves amb tanta poca antelació. El gremi disposa d'unes 40.000 habitacions d'hotels i les reserves fetes per l'agència oficial del Mobile són unes 28.000.

La preocupació perquè no hi hagi Mobile aquest any, però, és encara més gran per als restauradors. Aquest sector no podrà recuperar la important font d'ingressos que suposen els 110.000 congressistes que havien d'arribar a Barcelona. Les terminals de l'aeroport del Prat també notaran en bona mesura l'anul·lació del congrés. Durant l'última setmana de febrer de l'any passat es van gestionar 351 vols privats, un 95% més que qualsevol altra del mateix mes. Als damnificats s'hi sumen els locals d'oci i discoteques, així com les empreses de VTC i els taxistes, que altres vegades havien amenaçat amb paralitzar l'esdeveniment.

La cancel·lació del congrés, en tres xifres clau

40

Una quarantena d’empreses es va donar de baixa per por al coronavirus, entre elles gegants de les telecos com Intel, Ericsson, Vodafone o Cisco.

14.100

Són els llocs de feina temporals que s’havien de crear per al muntatge i la celebració d’aquesta cita de quadre dies.

2023

La GSMA té signat un contracte per mantenir el congrés a Barcelona fins al 2023 i ja encara la següent edició

stats