Economia 22/09/2016

"D'aquí vuit dècades desapareixeran la meitat de les espècies de la Terra"

L'economista i sociòleg Jeremy Rifkin explica en una conferència la necessitat d'un nou paradigma econòmic basat en el cooperativisme i la sostenibilitat

Georgina Ferri
3 min
Jeremy Rifkin, amb Ferran Rodés i Sergi Ferrer-Salat, durant el debat que va tancar l’acte d’ahir a l’Auditori de Sant Cugat.

Sant Cugat“Hi haurà més gent que cadires”, deien els organitzadors de l’acte a l’inici. I no es van equivocar. Un Auditori de Sant Cugat ple a vessar va escoltar el sociòleg i economista Jeremy Rifkin en una conferència sobre el nou paradigma econòmic, la Tercera Revolució Industrial, basada en el cooperativisme i la sostenibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rifkin ha fet de l’optimisme la seva bandera, però va començar amb un missatge molt pessimista. Va explicar que el PIB s’està alentint arreu del món, perquè la productivitat ha anat baixant durant els últims 50 anys, i va afegir que encara ens esperen 20 anys més de baixa productivitat, si no es fa res per posar-hi remei. A més, va afegir que estem presenciant a temps real el sisè episodi d’extinció de la Terra: “En les pròximes 8 dècades perdrem la meitat d’espècies del planeta”.

Per a Rifkin, cal abandonar els combustibles fòssils si es vol “evitar aquest precipici”. Abans d’explicar en què consisteix la Tercera Revolució Industrial, el professor va recordar que les dues grans revolucions viscudes a la història han sigut possibles gràcies a la confluència d’una font d’energia amb una font de transmissió del coneixement. Durant la Primera Revolució Industrial al segle XIX van convergir el vapor i el telègraf. En la Segona Revolució, ja al segle XX, el telèfon i el petroli barat. “Aquesta Segona Revolució va arribar al seu punt d’inflexió el juliol del 2008, amb el preu del barril de petroli en el seus màxims”, va afegir Rifkin.

Per a l’activista nord-americà, la nova Revolució Industrial es basa en una nova font de transmissió de coneixement, internet, que convergeix amb una nova font d’energia, la renovable. Amb aquesta revolució, els consumidors esdevenen “prossumidors”, és a dir, produeixen continguts a la vegada que els consumeixen: “Hi ha milions de persones que produeixen la seva música de manera barata i l’envien a 1.000 milions de persones a cost marginal zero”, és a dir, sense tenir costos fixos de producció, va explicar Rifkin, que va posar altres exemples com l’energia. Va vaticinar que els diferents edificis seran productors de l’energia que necessiten i vessaran l’excedent a la xarxa, de manera que es guanyarà eficiència, es reduirà l’empremta ecològica i es millorarà la productivitat. Amb la digitalització ja no es vendran béns, sinó que s’intercanviaran i la mercaderia no serà propietat de ningú. “El capitalisme no desapareix, però tenim un nou fill, que és l’economia basada a compartir”, va reblar.

Els ‘millennials’, el paradigma

Rifkin també va assegurar que els millennials són el paradigma d’aquesta revolució basada en la compartició: ja no volen tenir en propietat un cotxe, sinó que prefereixen compartir-lo. “Les noves generacions volen accés a la mobilitat i a xarxes on es comparteixen vehicles, no posseir-los -va dir-. Per cada cotxe que es comparteix, 15 desapareixen de la producció”, tot i que va assegurar que això no afectarà l’ocupació i que les regions podran baixar a un 6% d’atur, una vegada comenci l’economia basada en el fet de compartir. Ara bé, el que va obviar Rifkin és la fiscalitat de les noves empreses i com, per exemple, Catalunya s’ha deixat perdre gairebé 10 milions d’euros de la taxa turística dels pisos d’Airbnb.

La conferència va ser seguida amb atenció per la presidenta del Parlament, el president i el vicepresident de la Generalitat, així com per les conselleres d’Ensenyament i d’Agricultura i el de Territori, i va acabar amb un debat moderat per Ferran Rodés, president de l’ARA i del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, i Sergi Ferrer-Salat, president del Grup Ferrer Salat. Rodés li va demanar al ponent per les possibilitats del candidat republicà Donald Trump i Rifkin va respondre: “Al principi ens feia gràcia, però ara la meitat del país té por de l’altra meitat del país que el vol votar. Preocupeu-vos aquí de Catalunya i ensenyeu al món tot el que podeu fer. Podeu canviar el món, feu-ho”.

stats