De Guindos ja pronostica un creixement del 3% el 2015

El ministre d'Economia diu que "no és cap disbarat" pensar en aquest xifra. "Durant el 2014 s'han creat llocs de treball de qualitat i indefinits", diu sobre l'EPA del quart trimestre

El govern espanyol ja pronostica un creixement del 3% per aquest 2015. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dijous que "no és descabellat" pensar que l'economia espanyola tanqui l'any amb un creixement pròxim a aquest percentatge. Segons el ministre, durant els 22 dies que portem d'any el que estan veient és que l'economia ha entrat en força i "està creixent per sobre del 2%" previst.

De Guindos no vol llançar "campanes al vol" però ha assenyalat, en una entrevista a Antena 3, que "el 2014 ha estat el primer any [de la crisi] amb creixement positiu, de l'1,4%, i crec que el 2015 serà clarament millor, gràcies als espanyols". Ja ha anunciat que el govern espanyol presentarà una revisió a l'alça del quadre macroeconòmic el pròxim abril i que situarà el creixement del PIB més enllà del 2%.

Llocs de treball de "qualitat i indefinits"

De Guindos ha qualificat de "molt bones" les dades de l'EPA del quart trimestre del 2014, les millors des del 2006. En una entrevista a Espejo Público d'Antena 3, el ministre ha ressaltat que el més important és que durant l'any passat "s'han creat llocs de treball de qualitat i indefinits" i ha recomanat als aturats de llarga duració "qualificar-se i anar als cursos de formació". "La principal font de desigualtat és l'atur de llarga duració", ha afegit.

Des del govern espanyol calculen que l'evolució de l'atur va millor del que esperaven i si, el desembre passat creien que entre el 2014 i el 2015 es crearien fins a 800.000 llocs de treball, ara ja s'atreveixen a dir que superaran el milió, tal i com va avançar el president espanyol, Mariano Rajoy. Però De Guindos, tot i insistir que acabaran legislatura amb una taxa d'atur millor que la que va deixar el govern de Zapatero a finals del 2011, ha evitat donar percentatges.

Crítiques a Podem

"Ningú amb dos dits de front es pren seriosament el programa econòmic de Podem. No li faria molt de cas a les seves propostes", ha dit De Guindos sobre la formació liderada per Pablo Iglesias. El ministre ha ressaltat que és important "dir la veritat" i "crear falses expectatives". "Nosaltres el que mai farem és crear falses expectatives", ha afegit.