Economia 08/02/2011

Demanen una indemnització per contaminar-se amb amiant de la roba d'empleats

2 min

BarcelonaDos familiars d'extreballadors d'empreses fabricants d'amiant han presentat dues demandes pioneres en les quals demanen una indemnització d'un milió d'euros en total per la malaltia pulmonar que van desenvolupar en contaminar-se suposadament a casa a través de la roba dels operaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el bufet d'advocats Col·lectiu Ronda, els advocats del qual han interposat les dues demandes, les perjudicades són la filla d'un treballador de la fàbrica Rocalla de Castelldefels (Baix Llobregat) i la neboda d'un altre empleat d'Uralita de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental).

Les demandes interposades són les primeres que exigeixen indemnitzacions a les empreses productores per l'exposició indirecta a l'amiant, a través de les robes impregnades amb fibres d'aquest mineral que portaven a casa seva per rentar els operaris de les fàbriques Uralita i Rocalla (després absorbida per la primera).

Unes d'elles s'ha interposat en nom de la filla d'un d'aquests treballadors que va morir després de patir nombroses malalties pulmonars i el pare del qual va treballar durant 29 anys a La Rocalla de Castelldefels.

La demanda al·lega que la causa de les seves dolences pulmonars és l'exposició contínua a l'amiant a través de la roba del seu pare, que també va morir com a conseqüència d'una severa insuficiència ventilatòria mixta.

L'altra demanda l'ha presentada una dona que va viure cinc anys amb el seu oncle, treballador d'Uralita a Cerdanyola, en una casa situada a tres quilòmetres de la fàbrica i que ara, amb 46 anys, pateix un greu mesotelioma pleural irreversible.

Els lletrats argumenten que en els dos casos s'han comès greus vulneracions de la normativa de seguretat i higiene a la feina, atès que la llei obligava les empreses a rentar dins de la fàbrica la roba que estigués exposada a l'amiant.

La normativa, segons els advocats, establia també que les empreses havien de proporcionar roba per treballar, diferent de la de l'ús al carrer, als treballadors exposats a l'amiant, i garantir-los dues taquilles diferenciades per a cadascun d'aquest tipus de peces.

En aquests casos, argumenten les demandes, les empreses fabricants d'Amiant van incomplir també amb la seva obligació de formar i informar els treballadors sobre els riscos que comportava aquest mineral.

Les demandes presentades ara suposen un nou pas en la lluita contra els danys provocats per l'amiant, prohibit a Espanya des de l'any 2002, després de la pionera sentència que el mes de juliol passat va condemnar Uralita a indemnitzar amb 3,9 milions d'euros mig centenar de veïns pels danys derivats de l'exposició a la pols d'amiant.

Aquesta sentència va ser la primera a Espanya que reconeixia com a perjudicats per l'exposició a l'amiant a veïns de les localitats pròximes a les fàbriques, sense ser-ne treballadors.

stats