Economia 27/10/2012

Els experts alerten del risc de crear bosses d'aturats permanents

Un 52% dels ciutadans sense feina que hi ha a Catalunya fa més d'un any que no tenen feina. La majoria d'aturats de llarga durada no són treballadors qualificats. I el govern espanyol retalla en polítiques de formació, orientació, reciclatge i recerca d'ocupació

Ariadna Trillas
1 min
Cues davant d'una oficina de treball. L'atur va pujar al setembre a Catalunya  un 5,2% sobre el mateix mes de l'any passat.

BarcelonaEls experts laborals alerten que una eventual recuperació econòmica no aconseguirà acabar amb bona part de l'atur, que amb les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) han arribat a una taxa insòlita als darrers trenta anys (22,56% a Catalunya i 25% a tot l'estat).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Un dels riscos més grans que detectem és l'augment de l'atur de llarga durada", subratlla l'economista holandès Marcel Jansen, un dels firmants el 2009 del Manifest dels Cent a favor d'una reforma laboral només parcialment escoltada. "A Espanya s'està generant un perill d'atur estructural, de bosses de treballadors de baixa qualificació condemnats a no trobar feina, i existeix un risc de fractura social", afegeix.

Les polítiques actives del govern Rajoy –per orientar, formar, reciclar i buscar feina– es retallaran un 34% l'any que ve, mentre que els subsidis, que sumen una quantitat sis cops superior, disminuiran un 6,3%, segons els pressupostos per al 2013. La Generalitat reclama els 191 milions que el govern espanyol encara no li ha transferit per fer polítiques actives.

"L'únic que impedeix una implosió social és el treball no declarat i la xarxa de protecció que suposa la família", comenta l'economista de la UAB Jordi Caballé.

Podeu llegir la crònica a l'Ara Premium

stats